Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / По-тежко наказание грози Волен Сидеров

По-тежко наказание грози Волен Сидеров

Пробация за срок от две години постанови Софийският градски съд (СГС) за кумулацията от общо петте осъждания на депутата Волен Сидеров.

Още на момента прокуратурата поиска увеличение на наказанието на три години пробационен срок.

Кумулация на наказания се прилага, когато няколко престъпления са извършени в периода преди присъдата за което и да е от тях да е влязла в сила. Правилото е да се наложи най-тежкото от предвидените в закона наказания.

В конкретния случай двегодишна пробация е най-тежкото наказание, но в закона е предвидено при определени условия размерът му да бъде увеличен, каквото становище изтъкна и прокуратурата.

Съдия Мариян Марков отхвърли иска на обвинението с мотива, че по-тежко наказание е можело да бъде постигнато при сключването на споразумението с подсъдимия.

Софийската градска прокуратура протестира определението на СГС за отказа му да увеличи

Волен Сидеров
Волен Сидеров, Източник: Wikimedia

най-тежкото наказание на Сидеров. Настояването пред апелативните съдии е да изменят срока на пробация от две на три години. Условията на пробационните мерки да останат същите – два пъти седмично регистрация по настоящ адрес и за срок от 3 години периодична среща с пробационен служител. Отделно, прокуратурата иска и поправителен труд по месторабота на подсъдимия, който в неговия случай да се осъществява в Народното събрание, а 25% от заплатаат на депутата да бъдат удържани за срок от 2 години.

Сидеров на пет пъти се признава за виновен и постига споразумение с прокуратурата, като последният път датира от април, когато депутатът бе осъден на пробация за година и два месеца, за който период ще трябва да се регистрира в пробационната служба по настоящ адрес и да се среща с пробационен служител, а от заплатата му да бъдат удържани 15%.

До съдебна фаза достигна единствено делото за инцидента на летище Варна и по него се проведоха редица заседания. Преди да започне съдебното производство, Сидеров сключи четири други споразумения с прокуратурата по други производства, като и за тях наказанието му бе пробация.

Лидерът на „Атака” и сподвижникът му Десислав Чуколов бяха осъдени и се признаха за виновни за нападението над магазина на ул. „Г. С. Раковски” в столицата през октомври миналата година, а наказанието им бе пробация за две години при същите условия. От заплатите им ще бъдат удържани по 25% за двете години. Другото споразумение на двамата с прокуратурата бе за нахлуването им в сградата на НАТФИЗ отново през есента на миналата година, за което те също се признаха за виновни, а наказанието им бе пробация за 9 и 6 месеца. Сидеров се призна за виновен и за случай в Батак през 2011 г., когато на честването на годишнината от Априлската епопея се качил на трибуната и отскубнал кабелите на озвучаването.

100 часа в рамките на една година депутатът ще чисти паметници в столицата.

Той направил този избор пред дилемата на безвъзмезден труд по споразумение с прокуратурата за признание на вина по делото за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай, който се изправил между депутата и журналист, с когото Сидеров влязъл в пререкание пред Народното събрание през 2013 г.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …