Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Хиперлуп – транспортът на бъдещето

Хиперлуп – транспортът на бъдещето

В Технологичния институт в Масачузец, Кембридж се проведе изложение, взе участие и „транспортът на бъдещето“ Хиперлуп. На него присъстваха и 30-те създатели на високоскоростното превозно средство. Инженерът и изобретател Илон Мъск каза, че обичайното време за придвижване от Сан Франциско до Лос Анджелис е 5 часа с кола или около час със самолет, с Хиперлуп това разстояние ще бъде взето за 30 минути.

Какво е ТО?

HyperloopХиперлуп представлява концептуална транспортна система, в която пасажерите ще бъдат настанявани в капсулата, след това превозното средство ще бъде „засмукано“ във вакуумна тръба, която позволява развиването до 1 000 км/ч.

Прототипните капсули са тествани на магнитни писти, подобни на използваните днес при високоскоростните влакове в Япония. За разлика от тях, Хиперлуп, ще изпомпва въздух извън изкуствено-създадения тунел, в който се движи и по този начин ще намали съпротивлението. От своя страна това действие ще му позволи се движи по-бързо, до достигане на максималната му допустима скорост и дори да използва по-малко количество енергия от познатите ни влакове.

През 2013, Мъск, публикува проект за използването на обезвъздушени тунели, които позволяват развиването на 1 130 км/ч. Така той „предизвика“ всички будни умове да създадат такава транспортна система, която да се движи в тунелите. Това е и една от причините, поради които той ще финансира редица от тестове за изпробването на Хиперлуп, които по план трябва да започнат през август тази година. Ако всички тестове пожънат успех, то през 2021 година, Хиперлуп, ще кръстосва света ежедневно с хиляди пътници.

За проблемите

Макар и с парадоксално звучене, както всяко друго нововъведение, Хиперлуп, среща трудности по пътя си. Основният му проблем са завоите, споделя Кристофър Мериан, главен инженер на Технологичния институт. Така например, за да бъде стабилен той трябва да се движи само по права линия от началната до крайната си точка. Това от своя страна довежда до други проблеми, защото не всички места по света, на които трябва да се движи са равнини или държавна собственост. На първо място, от екологична гледна точка, изменянето на релефните форми ще рефлектира и върху останалата околно среда, например при взривяването на скали, ще бъде унищожена флората по тях, следователно при липсата на растения, ще се намали и притока на чист въздух – кислород. На второ място, от юридическа страна, не всеки собственик на земя, върху която е предвидено да минава Хиперлуп, би позволил да бъде изграден тунел в неговия имот.

Цената

ХиперлупВисокоскоростното превозно средство е проектирано да вози около 20 души на един курс. Това означава, че за да бъде успешна системата, то трябва да заминават поредица от капсули, една след друга, за да компенсират ниското количество на пътнически места, което обаче ще увеличи и цената билетите, за да може новият транспорт да бъде икономически осъществим.

За построяването на отсечка от Сан Франциско до Лос Анджелис, която беше дадена за пример, биха били необходими между 16 и 65 млрд. щатски долара.

Бъдещето

Освен в САЩ, за 2020 година, има планове в Братислава да бъде инсталирана системата Хиперлуп. Словаците смятат да я построят, за да могат да скъсят шофирането с часове, от столицата до Виена и Будапеща, до минути. При нормална скорост, времето за което се стига до австрийската столица е около час, с Хиперлуп биха се спестили около 52 минути, което прави цялото пътуване 8.  Двучасовото шофиране до Будапеща, пък би се превърнало в 10 минутно.

По-рано тази година правителството на Словакия се срещна със създатели на Хиперлуп, на което двете страни подписаха споразумение за изграждането на системата в Европа. Според уговорката, американците първо трябва да построят местна линия, а по-късно и международната.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …