Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към Черноморските курорти, на всеки километър ще има катаджия, който ще следи за спазването на правилата за движение по пътя. Освен служител на КАТ ще бъдат разположени и камери, особено в участъците, в които има най-високи нива на пътни инциденти.

Катаджиите ще правят постоянни проверки, както и ще бъдат подготвени за ръчно регулиране на движението, в случай на нужда. Като най-опасни пътища, от КАТ определят, тези от София към Варна, който минава през Велико Търново и от София за Бургас, преминаващ през Стара Загора. Пътят от Велико Търново за Варна се явява един от най-опасните, защото много често шофьорите използват правите отсечки и надвишават максимално допустимата скорост, което пък от своя страна довежда до причиняването на пътни произшествия.

Трафик камери
Източник: Adrian Pingstone

Освен към морето служители и камери ще бъдат разположени и по пътя към планинските курорти, които също са атрактивна дестинация през лятото. Към границата с Гърция и Румъния, също ще има полицаи които да дебнат безразсъдните шофьори, тръгнали на почивка извън страната.

През лятото ръчно ще се регулира движението по кръстовищата и пътните възли. В случай, че движението е много натоварено, то на пиковите места ще бъдат изпращани допълнително екипи на КАТ. Всяка извършена проверка от служител на пътна полиция ще се записва, а камери за скорост ще бъдат поставени на местата, които се класифицират като „опасни“.

В черната статистика за най-много причинени инциденти на пътя, летните месеци държат челни позиции. През 2015 година на пътя са намерили смъртта си общо 287 души.

Виж също

Народно събрание

Народното събрание разходва близо 450 хил. лв. за протоколни подаръци

Точната сума, която е насочена конкретно и само за протоколни подаръци възлиза на 422 000 …