Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Нов закон в Румъния ще регулира продажбата на чуждестранни стоки в страната

Нов закон в Румъния ще регулира продажбата на чуждестранни стоки в страната

Румънския парламент прокарва закон, според който супермаркети с оборот над 2 млн. евро на година са задължени да предлагат поне 51% от стоки, които са произведени в страната. В текста се казва, че храните, които попадат в тази измеренията на тази мярка са месо, яйца, млечни продукти, мед, плодове и зеленчуци.

Успяхме да свършим работата за 2-3 месеца след почти 2 години дебати по въпроса. Доволни сме от резултата„, каза Нина Сапунару, председател на аграрната комисия. Това нововъведение на пазара в Румъния се пряко се свързва с понятието „къса верига на доставка“, която има за цел да изтласка напред местните производители. Според Сапунару по-добрия вариант за регламентирането на тази промяна е създаването на подзаконов акт, който в случай на нужда на бъде обновяван по-лесно и бързо, от колкото законът. Като изключение, през зимните месеци веригите супермаркети могат да внасят плодове и зеленчуци, когато отношението им спрямо румънските може да достигне до 70 към 30%, в полза на импортираните.

Румънският пазар – най-динамичният в ЕС

В северната ни съседка се наблюдава ръст на приходите, в следствие на продажбата храна, безалкохолни напитки и тютюневи изделия (също както в България). От 1 юни 2015 година прие ДДС-то да бъде намалено, което пък доведе до увеличаване на продажбите.

Плодове и зеленчуциРумънците предпочитат да пазаруват в големите вериги магазини, като основен стимул за 75% от тях е по-ниската цена, показва проучване на ISCOP. 70% анкетираните смятат, че пазаруването във веригите, предоставя по-голямо разнообразие. Посещенията на кварталните магазини и откритите пазари също представлява голям процент от румънците – 66% в полза на дребните търговци и 45% на пазарите. Повече от половината смятат, че от особено значение е мястото, на което се намира търговския обект, тоест колко време ще им отнеме да стигнат до него. Относно качеството на предлаганите продукти 73% са на мнение, че румънските продукти са далеч по-качествени от тези, които са внесени от чуждестранни производители. За цените 2/5 смятат, че внесените продукти са на същата цена, като произведените в страната им, а според 29% румънските стоки са по-скъпи от останалите.

Кой е против въвеждането на подобна мярка?

Собствениците на големите супермаркети са против нормативния акт, което доведе и до забавянето на неговото приемане и въвеждане в Румъния. Според тях закон от такова естество „подкопава принципите на съвременната търговия„, ще доведе до покачване на цените и в същото време ще леши потребителите от правото на избор, с което разполагат при наличието на повече стоки. Месечно румънците оставят в големите вериги по около 21,6% от средната работна заплата в страната, която е 385 евро, главно за храна и битова химия. Румъния е сред държавите в ЕС, които дават най-малко пари на месец за основните стоки, които са им необходими. Единствено в България, от всички страни в Съюза, се харчат по-големи суми за хранителни продукти и консуматими – около 108 евро на месец, което се разнява на 30,9% от средната месечна заплата.

Наказанията

Предвидено при неизпълнение на мярката за продажба на поне 51% от родни стоки, търговците да бъдат санкционирани в размер между 22 000 и 33 000 евро, а в случай че големите вериги продължат да предлагат по-голямо количество от допустимото внесени продукти, те ще подежат на затваряне в срок от 6 месеца. Законът ще влезе в сила тази есен, като той ще се отнася само за хипермаркетите и супермаркетите, които отчитат повече от 2 млн. евро годишно.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …