Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Милиони деца по света са принудени работят, някои от тях в опасни и тежки условия

Милиони деца по света са принудени работят, някои от тях в опасни и тежки условия

Във връзка със Световния ден против детския труд, от Международната организация по труда проведоха информационна кампания, която има за цел да предотврати експлоатирането на деца в развитите и развиващите се страни.

В световен мащаб 168 милиона деца са принудени по една или друга причина да захвърлят учението и да започнат сами да изкарват прехраната си. Според докладът на организацията  голяма част от подрастващите са принуждавани да работят от своите семейства, поради липса на работни места за родителите, ниско заплащане или крайна бедност.

В отчета на Международната организация по труда още се казва, че 115 млн. деца работят опасна или тежка работа. В това число влизат мини, плантации, ферми и други места, на които живота на работещите деца е заплашен по някакъв начин.

„Напред към целта… край на детския труд“

Това е надслова, под който се провеждат кампаниите на Международната организация по труда през 2016 година. Като най-ранна възраст, която е отчетена за започване на работа е 5-годишна възраст. В тазгодишния доклад от МОТ изнесоха данни за периода 2004 – 2008, където трудещите се деца във възрастова група 5 – 17 години са намалели от 222 млн. на 215 млн. или само с 3%. От 2004 до 2016 (12 години) също не се наблюдава голям спад на експлоатацията на детски труд – 24,4%, което се явява около 2% на година.  Най-тежките форми на детски труд са в слабо развитите страни и тъй като детската работна ръка се използва в малки работилници или частни домове от МОТ няма как да предотвратят това.

Работещи деца в АфрикаОт гледна точка на експлоатацията на деца, в България положението е под контрол. Регламентирано е, че най-ниската възраст, на която едно дете може да започне работа е на 16 години, и то само при получено разрешение от Инспекцията по труда. При непълнолетните лица, които са навършили 16 години, работният ден не бива да надвишава 7 часа, като най-късният час до който тези лица могат да извършват работната си дейност е 22 часа. Най-често  внасяните формуляри в Инспекцията са от работодатели, които държат сезонни обекти. Това е и обяснението на големия брой искания от миналата година – 2 700. От тях разрешение е дадено за работа на 2 600 непълнолетни. В случай, че от Инспекцията по труда откажат на работодателя и той въпреки всичко наеме работници под 18 – годишна възраст, то той подлежи на наказателна отговорност. Единичните случаи, при които ненавършили 16 години деца могат да работят са съобразно чл. 301, ал. 3 от Кодекса на Труда, момичета, които нямат навършени 14 и момчета под 13 имат право да заемат длъжност в циркове. На 15 години трябва да са и момчета и момичета, които са привлечени и имат желание да се занимават с актьорска дейност, в това число кино, театър и други постановки.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …