Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Компенсираме „Атомстройекспорт” с 620 млн. евро

Компенсираме „Атомстройекспорт” с 620 млн. евро

Представители на руската „Росатом” съобщиха, че Арбитражният съд при международната търговска палата в Женева е отсъдил 620 млн. евро в полза на „Атомстройекспорт” в делото с Националната електрическа компания на България по спиране на строежа на АЕЦ „Белене”.

Първоначално руската компания е искала 1,2 млрд. евро компенсация за поръчаното от българска страна оборудване, от което се отказахме заради спирането на проекта през март 2012 г.

В Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви сума от 550 млн. евро и изрази задоволство, че най-големите ни опасения не са се сбъднали, защото три от възраженията на руската страна изобщо не са разглеждани.

Не е ясно откъде идва разминаването в сумите, но от Министерството на енергетиката обясниха, че още не са се запознали с детайлите на решението.

Премиерът обясни, че арбитражът дава две възможности на България – или да купи поръчания реактор на тази стойност и да го използва, или да го продаде на друга страна, което може да стане само чрез съгласуване между НЕК и „Атомстрйекспорт” и допълни, че е много доволен от обективността на арбитража.

Теменужка ПетковаМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова подкрепи позицията на Борисов и обобщи, че решението може да се квалифицира като обективно, защото е логично да платиш това, което си поръчал, а България е поръчала обарудването през 2008 г.

Процедурата предвижда решението да бъде връчено официално на НЕК, защото засега е постъпило само на електронната поща на компанията.

Предстои детайлно разглеждане на обстоятелствата в решението на арбитража, след което двете страни ще се срещнат, ще изяснят позициите си и надеждата е да се достигне до взаимноизгодно решение. Петкова вижда положителната страна на решението в това, че НЕК ще трябва да плати само произведеното оборудване, но не и пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, каквито опасения е имало, защото „Атомстройекспорт” е предявила всички тези искове.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …