Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Нови дългове въпреки бюджетния излишък

Нови дългове въпреки бюджетния излишък

По предварителни оценки на Министерството на финансите бюджетният излишък продължава да расте и към края на май ще бъде 2,5 млрд. лв.

Това се дължи на повечето данъчни и неданъчни постъпления от една страна, а от друга – на отложените държавни разходи. Въпреки тези прогнози държавата предвижда до края на годината да изхарчи повече, околкото е събрала. Това означава увеличаване на натрупания през последните 6 години допълнителен дълг от 15 млрд. лв.

http://novini7.com/Финансовиятминитър Владислав Горанов е на мнение, че през 2016 г. бюджетният дефицит може да се свие, но не и да се елиминира напълно.

Повечето приходи са основно по линия на ДДС, който се събира от Националната агенция по приходите, сочат данните, изнесени от Горанов. На годишна база увеличението на това перо е над 35%. При вноса, който се администрира от Агенция „Митници”, има обаче намаление на приходите от ДДС. Причина за това е по-ниската цена на петрола през последните месеци. По-ниски са и приходите от европейските фондове заради по-бавния старт на новия програмен период.

Общите данъчни и неданъчни приходи са нараснали до 10,6 млрд. лв., което е увеличение от 11,3%, сравнено със същия период на миналата година. Горанов обяснява това с приетите законодателни промени за повишаване контрола на приходните агенции и координиране на дейността между НАП, ДАНС, митниците и прокуратурата.

За първите пет месеца на годината са събрани общо 2,3 млрд. лв. ДДС от продажби в страната, Европейския съюз и внос, което е увеличение от 14,6% спрямо миналата година. В тази сума влизат и направените погашения на просрочени задължения от страна на големи данъкоплатци. Не се уточнява, обаче, на какво се дължи забавянето.

Ръст от 14% на годишна база, сочат резултатите при акцизите, корпоративния данък и приходите от осигуровки.

Със 140 млн. лв. е ръстът на неданъчните приходи до сума от 1,647 млрд. лв., а със 170 млн. лв. по-малко, или 1,332 млрд. лв., сме получили от еврофондовете. Излишъкът за тази година е над два пъти по-голям от този през 2015, когато е бил 1,1 млрд. лв.

БюджетКато обобщение на тези данни Горанов предвижда, че в края на годината дефицитът ще бъде под заложения от закона за бюджета, в който е фиксиран минус от 1,8 млрд. лв. или 2% от Брутния вътрешен продукт.

„Рано е да се правят изводи за цялостното изпълнение на бюджета, но мога да заявя с увереност, че планираният дефицит най-вероятно няма да бъде достигнат”, обобщи министърът и допълни, че разходите ще бъдат в рамките на заложеното, а свиването на дефицита ще е изцяло по линия на приходите. Всичко това сочи, че не се очаква актуализация на бюджета заради повече разходи.

„Оттук нататък ролята на министерството е да продължим усилията за подобряване на законодателната рамка, която да ни даде възможност за по-голяма събираемост и респективно да удържим разходната част на бюджета в рамките на гласувания”, изрази увереност финансовият министър, а ако годишното салдо е по-ниско от планираото, това би се отразило върху равнището на дълга ни в средносрочен план, завърши оптимистично Владислав Горанов.

Виж също

Земеделска земя

ЕК: България да измени законодателството си

България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия получиха официално предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията …