Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Възможна е лява коалиция за президентските избори

Възможна е лява коалиция за президентските избори

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Председателят на БСП Корнелия Нинова получи мандат от политическия съвет на Коалиция „Лява България” и 13-те партии в лявото пространство за преговори с всички партньори в него за издигане на обща кандидатура на президентските избори.

До края на следващата седмица на нова среща ще се проведат втори кръг от преговори, като първо в Народното събрание ще се сондира мнението на АБВ, „Движение 21” и ВМРО.

На първата среща е станало изясняване на платформата, политическата рамка за изборите и представата за визията на кандидатите за президент и вицепрезидент.

Те трябва да олицетворяват националния интерес, да са балансирани личности в политиката, да бъдат изразители на лявата идея, а народът да ги припознава като обединители, които са чувствителни към проблемите му.

В БСП предстоят конференциите за издигане на кандидати, а в партиите от коалицията също имат процедура за вота. Разговорът между партньорите ще бъде напълно равноправен, а целта ще е да се достигне до консенсусна двойка, която да е еднакво приемлива за всички, разтълкува стратегията Нинова.

Членовете не Изпълнителното бюро на БСП Юрий Асланов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов заедно с представители на „Движение за социален хуманизъм”, „Европейска сигурност и интеграция”, „Български социалдемократи”, Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, „Нова Зора”, Политически клуб „Екогласност”, Партия на българските комунисти, Политическо движение „Социалдемократи”, „Съюз на комунистите в България” и „Обединена социалдемокрация” са оформили рамката на първата среща.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков охлади ентусиазма на червените за единство между БСП, АБВ, другите леви формации и националистически движения за президентските избори, като заяви, че тази перспектива все още изглежда твърде далечна.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …