Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / ЕК: България да измени законодателството си

ЕК: България да измени законодателството си

България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия получиха официално предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията в законодателството, които се отнасят до покупката на земеделска земя от чужденци.

От Брюксел настояват да променим законодателството си, което нарушава свободното движение на капитали, правото на свободно установяване и трансграничните инвестиции. Искането на ЕК е под формата на мотивирано становище, част от стартиралата преди година наказателна процедура.

Брюксел може да се обърне към Съда на ЕС, ако петте страни не вземат мерки и не преведат законодателствата си до два месеца в съответствие с правото на ЕС.

Земеделска земяВ предходния парламент, през 2014 г., депутатите от ГЕРБ, БСП и „Атака” въведоха забрана земята да бъде продавана на чужденци, но Конституционният съд я обяви за противоконституционна.

След това бе въведено изискването за уседналост за купувачите на земя – физически и юридически лица, в опит Законът за собствеността на земеделска земя да бъде ремонтиран.

От 3 години първоначално, срокът за уседналост бе увеличен на 5 по искане на „Атака”. Президентът Росен Плевнелиев се възползва от правото си на вето върху поправките, но то беше отхвърлено.

Чуждестранни и офшорни компании, които притежават земеделска земя в България, трябваше да платят глоба от 100 лв. на дка, а при повторно нарушение – 300 лв на дка, предвиждаха поправките, които трябваше да влязат в сила от 1 май 2015 г. След становището на ЕК, че започва наказателна процедура срещу България, датата за влизането им в сила се отложи, а от агроминистерството реагираха, че ще вземат мерки, което и досега не е направено и поправките все още не са премахнати.

В Словакия положението е идентично с това у нас и от ЕК се опасяват, че изискването купувачите дългосрочно да пребивават в страната, е дискриминационно. В Унгария условията са още по-строги и има пълна забрана за юридическите лица да придобиват собственост върху земята. Изискването към купувачите, а с това е приликата и на законодателството в Латвия и Литва, е те да бъдат единствено земеделски стопани.

„Някои от ограниченията може да са основателни, тъй като имат за цел борба със спекулативните покупки или обслужват цели в областта на планирането и цели на политиката за селските райони. Въпреки това, за да бъдат законни, те трябва да са пропорционални и да не дискриминират другите граждани на ЕС”, е становището на ЕК.

Сега очакванията са към България и останалите страни, които трябва да дадат отговор какви промени ще предприемат, за да приведат законодателствата си в съответствие с ЕС, а по този начин да избегнат и санкциите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …