Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / 5-те най-големи китайски банки намаляват печалбите си

5-те най-големи китайски банки намаляват печалбите си

Ройтерс осведомява, че петте най-големи банки в Китай регистрират спад на печалбите си през първото тримесечие. Това е тенденция, породила се от последните осем тримесечия.

Няма изглед ръстът на печалбите да се подобри скоро, тъй като банковите регулатори и анализатори предупреждават за натиска върху качеството на активите и върху нетния лихвен марж, отчасти заради последователните понижения на основните лихвени проценти и реформата по отношение на лихвените проценти.

БанкаIndustrial and Commercial Bank of China, най-голямата банка в света –  се очаква в четвъртък да оповести само 0,18% ръст от тримесечната печалба.

Прогнозите сочат, че и други големи китайски банки, наред с Bank of Communications и Agricultural Bank of China ги очаква същото. Очаква се първата банка, която ще оповести своите резултати да бъде Bank of China.

Ръстът на печалбата за големите банки може да варира от 1% до 6% през първото тримесечие основно заради ускоряването на кредитното търсене след последните понижения на лихвите, прогнозира банковият анализатор в UOB Kay Hian Едмънд Лоу, който очаква влошаването на качеството на активите да продължи през втората половина на 2016 г.

Статистиката сочи, че в края на 2015 година, ръстът на нередовните кредити в китайската банкова система възлиза на 4,16 трлн. йени. Една четвърт от тази сума са необслужвани, посочват данни на Китайската банкова регулаторна комисия. Заделянето на средства от китайските банки е задължително като заделените средства трябва да възлизат поне на 150% от лошите кредити, за да покриват загуби. Банкери смятат, че най-съществен ефект върху финансовите отчети би имало намаляване на изискването за провизиране на лошите заеми.

От Daiwa Capital Markets очакват разликата между лихвите по кредитите и лихвите или т.н. нетен лихвен марж ще се понижи с 20 базисни пункта .

За да се избавят ограниченията при банковите капиталови резерви, китайските власти представиха пакет от нови мерки, включително суапове за размяна на дълг срещу акции и секюритизация на необслужваните кредити.

От Moody’s смятат, че не се очаква скоро положението да се подобри, защото натискът над големите банки няма да спре поне в близките 12-18 месеца, респективно задълженията ще продължат да нарастват.

Виж също

Владимир Путин и Си Дзинпин

Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай продължават да поддържат отлични отношения Руският президент Владимир Путин сключи изгодна за …