Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Конституционният съд ще преценява три от точките в референдума на Слави

Конституционният съд ще преценява три от точките в референдума на Слави

Три от точките в референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов ще бъдат разгледани от Конституционния съд, след като президентът Росен Плевнелиев отправи искане към него да се произнесе по съответствието им с Конституцията.

ГласуванеНа 12 май 2016 г. народното събрание даде зелена светлина на допитването, а дискусионните въпроси са за гласуването дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми, за намаляване на броя на народните представители на 120 и директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура.

Според конституцията цялата държавна власт произтича от народа

и се осъществява от него и от органите, предвидени във върховния закон, т. е. пряка и представителна демокрация взаимно се допълват.

Активното гражданско общество и провеждането на референдуми по важни обществени въпроси са в разбиранията на президента, защото по този начин се засилва доверието на гражданите в институциите и политическата система. Ако пряката и представителната демокрация не се реализират при пълното зачитане на конституционните принципи и върховенството на правото, това няма как да бъде постигнато. Върховенство на правото, правата на човека и демокрацията са основни постулати на Съвета на Европа, които се прилагат към всички области, а принципът за суверенитета на народа му позволява да взема решения единствено съобразно закона.

Narodno-sabranieСедмото Велико народно събрание приема, че нова конституция, както и промени по действащата може да прави само Велико народно събрание и не бива да се допуска заобикаляне на този текст от върховния закон, като всяко народно събрание, с обикновено мнозинство, приема решения за референдуми по въпросите на формата на държавното управление, е позицията на държавния глава. Той допълва, че рядкото използване на допитвания към народа в годините на прехода е голям недостатък за демокрацията в България и тепърва тяхното значение ще се увеличава за укрепване на демократичното развитие.

Росен Плевнелиев смята, че използването на този механизъм трябва да става по ясни правила – по кои въпроси може да се пита народа и по кои – не. Иначе съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и доверието в нея да бъде подкопано. Пътят това да бъде избегнато минава през произнасянето на Конституционния съд като орган, чиито прерогативи са да гарантира върховенството на Конституцията, завършва прессъобщението от секретариата на държавния глава.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …