Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / Финансовите министри на ЕС не стигнаха до единодушно мнение за данъчното избягване

Финансовите министри на ЕС не стигнаха до единодушно мнение за данъчното избягване

Финансовите министри на Европейския съюз не стигнаха до консенсус при решаването на въпроса за въвеждането на нови правила, които ще имат за цел да спрат неплащането на данъци от някои компании. Приемането на новите законови мерки се отлага за месец юни по време на срещата на ЕКОФИН. Най-голяма опозиция, срещу сделката за по-ефективна борба срещу данъчното избягване, дойде от страните Люксембург, Италия, Белгия и Ирландия. Според тях, приемането на подобни правила би довело до нарушения в конкурентоспособността на европейските компании.

Неформална среща - финансови министри ЕСНа състоялата се среща беше одобрена директива, според която всяка страна ще трябва да докладва финансовите показатели на компаниите си. Също така минималният ДДС ще остане 15% и през следващите две години. Беше взето и решение за съставяне на общ за ЕС списък с държавите, представляващи данъчни убежища, през следващата година.

Йерун Дейселблуп, министър на финансите на Холандия, коментира след срещата, че макар целта му като председател е била да се стигне до единно решение по въпроса с избягването на данъците, той остава доволен от срещата. Министърът изрази и своите позитивни нагласи, че на срещата през юни ще се вземе адекватно решение на данъчния проблем.

Финансовите министри поискаха от ЕК да състави предложения за хибридните разминавания. Това са ситуациите, в които две страни членки на ЕС, определят един и същ данъкоплатец по различен начин.

Сред най-оспорваните предложения, бе и изискването държавите членки да въведат правила, които регламентират дейността на чуждестранни компании, за да се избегне приписването на приходи от ниско облаганите с данъци дъщерни дружества. Поляритета сред мненията на финансовите министри се простира от крайното мнение, че такива правила не трябва да се прилагат на дъщерни фирми в Европейския съюз,  до гледната точка, че мерките трябва да се налагат върху дружества, за които се счета че са „изцяло изкуствени“, което бе и предложено от ЕК началото на 2016.

ЕС - финансови министриКато тема за разгорещени дебати, министрите, обсъждаха въпроса за предложението за облагане на дивидентите и печалбите, извършвани извън територията на ЕС, но от европейски компании. Предвиждат се приходите, да бъдат облагани с данъци, чак когато се изместят от страни с много ниски данъчни ставки или с липсващи такива. Голям процент от участниците в срещата коментираха, че това би навредило на конкурентоспособността на европейските компании.

Еврокомисията предложи и промени, които включват ограничения за припадането на разходи лихви. По този начин нетните лихвени разходи ще бъдат сведени до 30% от общата данъчна печалба. Внесено е и предложение, според което трябва да се въведе облагане на активи, когато се изваждат извън територията на държавата.

„Не можем да си позволим да изгубим скорост. Обществото ни наблюдава и очаква решителни действия.“, каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, във връзка с разногласията между финансовите министри на различните страни от ЕС.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …