Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Защо всеки пети студент напуска от ВУЗ-а?

Защо всеки пети студент напуска от ВУЗ-а?

В днешни дни да влезеш в университет е много по-лесно отколкото много хора предполагат.

Въпреки това се оказва, че около 80% от родните студенти успяват да станат част от желаното учебно заведение, а изключително малко от тях достигат до заветния момент на обличане на тога. Точно преди големият финал, когато е редно да се получи свидетелство за завършено висше образование, всеки пети студент напуска ВУЗ-а.

Оказва се, че от Министерството на образованието и науката следят от близо броя на отпадналите студенти и според статистиката прекъсват най-много тези, който изучават икономика, администрация и управление и филология, и респективно най-малко напуснали са от специалностите, свързани с изкуствата, спорта и военното дело.

В българската образователна система присъстват три основни категории и в Великотърновски университетзависимост от това в коя е попаднал, студентът се причислява към тази, която отговаря точно на причината му за отпадане. Трите категории обхващат:

  • напуснали по собствено желание – не е нужно да присъстват конкретните причини за напускането на учебното заведение
  • отстранени за определен срок – възможно е в тази категория да попаднат студенти, които са заминали в чужбина на обменни начала. Тази категория включва следната подкатегория:
  • отстранени завинаги
  • непосещаващи – в тази графа влизат прекъсналите, но не по семейни причини или заради болест обучаващи се.

След обстоен преглед на причините и правене на някой основни изчисления по схемата, става ясно, че цели 19% от студентите са напуснали преждевременно системата на нашите университети. С други думи, през учебната 2015/2016 година 11 хиляди души, по една или друга причина са отпаднали окончателно от българските учебни заведения.

Въпросното „отпадане на кадри“  въобще не е от сега. Като започнем от 2012 година насам, тенденцията е с всяка изминала година броят на отишлите си да се увеличава. На фона на това българските вузове отчитат и сравнително голям спад на желаещите да получат диплома. Дали причината за това е демографска – само статистиките ще покажат, а до тогава те сочат, че общия брой на записаните в университет студенти за миналата година възлизат едва на 58 хиляди, за разлика от преди 4 години, когато цифрата на новозаписалите се достигна 78 хиляди.

Всеки университет носи и съхранява своята история, но досега частта с делът на отпадащите не е била особено коментирана.

Стопанската академия в Свищов е регистрирала най-голям спад на отпадащите студенти. За миналата година 1069 души са прекъснали образованието си.

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ „не може да се похвали“ със същото положение, тъй като броят на прекъсналите възлиза на 323 души.

След това идва и Техническият университет – София, но там положението е малко по-различно, защото данните сочат, че за миналата година само 946 от студентите на ТУ са отпаднали. С други думи това са 36% от първокурсниците. Оказва се, че  направленията електротехника, общо и машинно инженерство са „най-невървежните“, тъй като те са едни от най-напусканите.

Загубата на Лесотехническият университет се изразява в 195 студенти, предимно следващи горско стопанство.

Когато чуем СУ-София освен, че си представяме най-голямото висше учебно заведение каквото всъщност е институцията, но трябва и да си представим, че броят на прекъсналите обучение е най-висок именно в Софийският университет. Цели 1425 души..

И Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“  не успя да запази всичките си студенти. 1039 студенти, изучаващи филология и „педагогика на обучението по…“ вече не са част от учебното заведение.

Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“  също се раздели с 250 студенти през изминалата година.
Университетът по архитектура, строителство и геодезия са напуснали 142 студенти кандидат-архитекти.
Цветущо не е и положението в Химикотехнологичния и металургичен университет, където през миналата година са отпаднали студенти, изучаващи предимно химични технологии, като о име е 552 студенти.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …