Валутни курсове за 16.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Най-големият круизен кораб в света е вече по вода

Най-големият круизен кораб в света е вече по вода

Зад името „Хармония на моретата“,  стои най-големият круизен кораб в света, спуснат по вода в Сен Назер, Франция. Постояването му отнема едва 3 години.

Освен своята уникалност круизният кораб притежава и внушителни размери. 362 метра дължина, 66 метра широчина и 72 метра височина. Теглото на плавателния съд се равнява  приблизително на това на 20-етажен жилищна сграда. С помощта на два влекача корабът бе спуснат по вода, посочва АФП, цитирана от БТА.

Грандиозното събитието било наблюдавано директно от други плавателни съдове и от въздуха, и според местните власти от близо 70 000 души, стоящи на брега.

Корабът е собственост на компанията Роял карибиън крузис (Royal Caribbean Cruises Ltd – RCCL). 

Круизен корабКапацитетът на това революционно плавателно средство е до 6700 пътници, които спокойно могат да се разходят по десетте палуби. Екипажът се състои от 2100 души. Атракционите на борда на „Хармония на моретата“ по нищо не отстъпвате на сухоземните забавления. На борда на кораба е разположен театър с 1400 места, 40 ресторанта, басейни с генератори на вълни, голям брой сауни и джакузита и дори може да се поиграе на баскетболна площадка и мини голф игрище.

Редица магазини и кафенета допълват тази пищна обстановка.

Освен това, за тонизирането на пасажерите се грижат роботи от т.н. бионичният бар.

Първият круиз на кораба е предвиден за 22 май. След това той ще  се отправи в Средиземно море с отправна точка Барселона, като се очаква в края на октомври да бъде прехвърлен в Карибско море.

 

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …