Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Руска яхта задържана в Японско море

Руска яхта задържана в Японско море

Севернокорейската брегова охрана задържа руска състезателна яхта в неутралните води на Японско море.

Рибарски лодкиРуското посолство в Пхенян е поискало от Северна Корея незабавно освобождаване на яхтата „Елфин”, която се е завръщала към Владивосток след участие в състезание, провеждано в южнокорейския град Пусан. Съдът е преминал на 80 морски мили до севернокорейските териториални води, но не ги е нарушил, според информация от руския яхт-клуб „Седем фута”. На борда на яхтата с големина 28 фута са 5 души.

Севернокорейска рибарска лодка е „арестувала” руснаците, издърпала ги е на буксир до пристанище и ги е предала на бреговата охрана.

Знаме Северна КореяПо данни от пресаташето на руското посолство, Северна Корея до този момент не е разяснила пред дипломатическото представителство на Руската федерация в Пхенян причините за задържането на яхтата: Корейската страна не ни е предоставила ясни обяснения за причините за задържането на яхтата, но обеща да направи това в скоро време. От своя страна КНДР увери на дипломатическо равнище, че спортната яхта „Елфин” е задържана по недоразумение. Докато очаква разрешение да се срещне с арестувания екипаж, генералният консул на Русия в севернокорейския град Чонджин Юрий Бочкарьов цитира корейските власти, според които задържането е станало по сигнал на рибари, видели на борда на яхтата надпис на корейски. Това усъмнило бреговата охрана, която заподозряла плавателния съд в шпионаж.

Корейска яхтаЖивотът и здравето на руските граждани, задържани с яхтата, е вън от опасност, докато дипломатите се опитват да изгладят непредвидения инцидент.

Посолството на Русия в Северна Корея и генералното консулство в Чонджин предприемат мерки с цел разрешаване на ситуацията. Отправена е нота с искане на обяснение за причините за задържане”, гласи текст, разпространен от Министерството на външните работи на Русия.
Русия има малка сухоземна граница със Северна Корея, а инцидентът е най-малкото странен на фона на сравнително приятелските отношения, които поддържат двете страни.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …