Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Новосибирският касапин е задържан

Новосибирският касапин е задържан

Руските органи на реда заловиха серийния убиец, тероризирал Новосибирск в продължение на 8 години, като за този период е убил 17 момичета. Първите му убийства започват през 1998 година и продължават до 2006, то тогава той бяга от правосъдието. На местно ниво, 51-годишният е наричан Джак Изкормвача, заради методите, които използва при всичките си убийства.

Профилът

Всички жертви са момичета между 19 и 30 години, брюнетки с дълги коси и стройно тяло, предлагащи интимни услуги. Преди да ги убие е имал сексуален контакт с всяка една от тях, а след смъртта е разчленявал телата, изтръгвал сърцата им, останалите телесни части разпръсквал на различни места, а на някои от жертвите слагал черни качулки на главите.

Кървъв ножАктът с изтръгването на сърцето е характерен белег за повечето серийни убийци. Тъй като голям брой от тях са психопати (доказани, чрез медицински изследвания) те не изпитват емоции като емпатия, любов, състрадание към останалите хора, най-близки чувстват жертвите си и затова повечето убийци пазят „трофеи“ от тях. Според полицията, откъсването на сърцето е едно от деянията, показващи че новосибирския касапин принадлежи към Сатанински култ. От психологическа гледна точка, акт от този характер, показва че убиецът изразява своето душевно състояние, например разочарование от жена, „изтръгнала“ неговото сърце.

От доказателствата открити по едно от телата, на момиче изчезнало в нощта на Хелоуин 1999 година, криминалистите заключили, че убиецът отделя много време при обработването на телата на жертвите си и че е сатанист.  Трупът е намерен в близост до село Тулински. Под него са разположени старинни дървени кръгове с около 30 сантиметра големина, които са разделени на по осем сектора с вградени символи. В продължение на няколко години експерти се опитват да разгадаят посланието скрито в тайнствените фигури и надписи, но без успех.

Разследването

В периодът, в който убиецът бяга от правосъдието, следователи и оперативни работници от МВР в Новосибирска област търсят връзка между престъпленията, провеждат разпити с 3 000 свидетели, използват така наречените „ДНК засади[1]“ върху 5 000 мъже и над 300 молекулярно-генетични експертизи. След множество различни тестове и изследвания, криминалистите получават генотипа на извършителя на бруталните престъпления. Със заповед за ареста на убиецът, полицията започва да претърсва всички места, на които е живял или е възможно да живее. При обиските са иззети доказателства, с цел установяване причината за жестоките убийства. След задържането на 51-годишния, се взе решение той да остане два месеца в предварителния арест.

[1] случайни ДНК тестове, върху хора от една и съща възрастова група, пол, раса

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …