Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Мирен край на протеста в Раднево

Мирен край на протеста в Раднево

Поредният протест, състоял се в Раднево, този път не бе съпроводен от участието на рокерите. Те предпочетоха да се качат на моторите си и да не участват в конфликта между българи и роми.

Рокерите не се появиха и пропуснаха вторият рунд от протестите. Това доведе до огромното разочарование от страна на местното население, което очакваше силна подкрепа в лицата на моторизираните мъже.

Въпреки това намеса на полицията на липсваше. Бяха изпратени и допълнителни екипи от София и Пловдив – две водни оръдия, жандармерия и специалните полицейски сили. Още от обяд КПП-та към Раднево бяха блокирани. Служителите на реда извършваха щателна проверка на всеки автомобил, пристигаш в града. Така се стигна до възбраната за допускане на четири автобуса с футболни фенове.

Дори и това не възпря някой хулигани. Част от тях, които все пак бяха успели да се промъкнат в града, отново подлежаха на проверка и директно бяха арестувани от униформените. Градът бе опразнен от роми, като само в махала Кантона бе останала малка част от тях. Много от тях вече се бяха изнесли от града, директно при свои близки и роднини в Нова Загора и Сливен.

Начело кмета на града д-р Теньо Тенев, протестното шествие се отправи към ромската махала Кантона. Това се случи точно в 20 часа.

http://www.blitz.bg/news/article/409647Местните жители обаче се оказаха неединодушни в мнението си за случило в сряда вечерта. Според едни не трябва да има никакви сблъсъци с униформените, а другите ясно заявяват, че щом полицаите ги спират, задължително трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до ромските къщи. Всички обаче смятат, че наистина чашата и преляла и циганите трябва да бъдат изселени.

Въпреки всичко протестът премина мирно. Местните не се съпротивляваха и застанаха доброволно в близост до самия полицейски кордон. Освен това те спазиха  и съгласуваните с общината 2 часа за протест до 22 часа. Имаше само едно „нападение“ на органите на МВР, които бяха замерени с няколко бутилки от минерална вода, както и шепа дребни стотинки.

Местните отправиха ясни закани: „Рокерите ни изоставиха, агитките също не дойдоха. Полицаите ще си тръгнат след ден-два и тогава ще запалим къщите на циганите. Не ги искаме повече в града ни„.
Ще приключи ли скоро враждата между българи и роми, не зависи само от нас?

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …