Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / ЕС очаква от нас прогрес в структурите на правовата държава

ЕС очаква от нас прогрес в структурите на правовата държава

По време на общата пресконференция с президента Росен Плевнелиев германският държавен глава Йоахим Гаук обърна внимание, че на изток от Европа има „непредвидими заплахи”, така че ролята на НАТО е още по-важна.

Организацията трябва да е бдителна не само в Източна Европа, но и в други проблемни райони.

Недобронамерени са коментарите на тези, които смятат, че Германия се стреми към доминираща роля в Европа, заяви ясно Гаук. Гостуването при президента Плевнелиев германският му колега нарече „посещение при приятели” и допълни, че двамата имат добри лични взаимоотношения, които се базират на взаимно доверие.

Йоахим Гаук коментира радостта си, когато е научил за прогреса на страната ни, но допълни, че ЕС следи внимателно процесите у нас и е готов на разговори за укрепване ролята на институциите и правосъдието. Граничният режим, изграден в България, отговаря на всички европейски изисквания и се очаква прогрес в структурите на правовата държава, конкретизира германецът.

В исторически план Гаук припомни, че преодоляването на нацизма е помогнало на Германия в превъзмогването и на комунизма.

Процесът на преосмисляне и преодоляване на миналото е оздравителен

Йоахим Гаук
Йоахим Гаук, Източник: Wikimedia

Съществувало е поколение, което сякаш не е искало да си спомня за нацизма, но този безценен опит е помогнал за обединението на Германия и преодоляването на последиците от комунистизма.

Росен Плевнелиев изложи позицията си по забавеното отваряне на досиетата на тайните служби, както и идеята му за музей, който да се превърне в център на дебати по осмисляне на миналото. Президентът оцени направеното в страната ни и обобщи, че все пак се намираме по-напред от други държави в региона като Сърбия, Словения и Хърватска, използвайки за база изследвания на фондация „Конрад Аденауер”.

Германският президент коментира предстоящия във Великобритания референдум и каза, че той е следен с особена загриженост от обществото, защото и германците, и българите са убедени европейци, чиито надежди и очаквания са подобно допитване да не доведе до аналогични въпроси и в другите държави от Европейския съюз. Заинтересованите от добруването на Европа трябва да положат по-големи усилия, особено в страните с популистични и антиевропейски настроения, препоръча Гаук.

Президентът  Плевнелиев допълни, че без Великобритания Европейският съюз няма да е същият, а той е и единствената формула за мир в Европа. Това е била и целта на създаването му, а след това се появяват идеите за общ пазар и общи правила.

Програмата на тридневното посещение на германския държавен глава предвижда за следобеда на 23 юни съвместно откриване на българо-германски бизнес-форум, след което двамата президенти ще посетят Рилския манастир. За 24 юни е насрочена дискусията „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими”, която ще се проведе в Централния военен клуб. За по-късните чаове в петък е плаувано посещение в завода на фирма „Аурубис” в Пирдоп.

Хорст Кьолер е бил последният германски президент, посетил страната ни, през 2007 г.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …