Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Бойко Борисов охлади ентусиазма на ГЕРБ за по-ранни парламентарни избори

Бойко Борисов охлади ентусиазма на ГЕРБ за по-ранни парламентарни избори

На 1 юли 2018 г. България поема председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод се появиха коментари, че датата на парламентарните избори може да бъде преместена.

Премиерът Бойко Борисов веднага реагира на тези слухове и категорично заяви, че датата на изборите няма да бъде премествана нито по-рано, нито по-късно.

Бойко Борисов
Бойко Борисов, Източник: boykoborissov.bg

Това изказване на Борисов бе предшествано от коментар на председателя на външната комисия към Народното събрание Джема Грозданова от ГЕРБ, която заяви, че няма възможност в рамките на председателството властта да се сменя и да се получи „прозорец”, през който няма да се знае кой е премиерът, кой – председател на парламента и кой – вътрешен министър. Причината е, че постоянно се провеждат срещи в различни формати и тази неопределеност е немислима.

В мнозинството не е коментирано и не е пресмятано кога е най-удобно да бъде вотът за парламент, но от известно време там се обсъжда идеята изборите не само да са приключили до юни, но до поемането на председателството  вече да е оформено новото управляващо мнозинство заедно с всичките управляващи легитимни органи. Сметката показва, че за да се случи това, изборите трябва да се проведат поне пет месеца преди датата за редовния вот през октомври.

От юридическа гледна точка няма пречка изборите да закъснеят след определената дата

Като пример се посочва управлението на Иван Костов, който изкара на власт малко повече от редовните 4 години. Това означава изборите да бъдат прехвърлени в началото на следващата година, посред зима, което е неприемливо решение.

Министър-председателят аргументира твърдата си позиция по този въпрос с думите, че местене на избори не се прави в никоя държава по света.

Грозданова имаше идея да предложи създаването на специална подкомисия, която да координира дейностите на Народното събрание във връзка със задълженията ни през тези 6 месеца на председателство. Най-вероятно обаче до такава структура няма да се стигне, а главният секретар на парламента Иван Славчов ще изпълнява функциите на лице за контакт.

Вариантът шефът на постоянната комисия за европейските въпроси и съпредседател на парламентарната група на „БДЦ – Народен съюз” Светлин Танчев да поеме координиращата роля отпаднал, защото вече е в лагера на Георги Първанов.

Главен отговорник за председателството е Меглена Кунева и отговорността ще падне върху изпълнителната власт. Народното събрание само ще осъществява отделни срещи, но не и пълноценна комуникация с Европа, намериха решението от ГЕРБ.

Управляващите подготвят преместването на пленарната зала в бившия партиен дом, а щабът на председателството ще се помещава в НДК. Във връзка с референдума във Великобритания се носи и друг слух, че ако от Острова кажат „не” на Европа, срокът за председателството в предходния мандат – този на Естония, и нашия ще се увеличи от 6 на 9 месеца. Дори и брекзитът да стане факт обаче, Великобритания ще си доизкара председателството, а няма да напусне светкавично общността.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …