Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Юнкер няма да отстъпи пред турските искания

Юнкер няма да отстъпи пред турските искания

Да обясни на съгражданите си защо са ограничени в пътуванията си зад граница, ще се наложи на президента Ердоган, ако не спази споразумението между Европейския съюз и Анкара за ограничаване на миграцията, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той изрази твърдата си позиция и показа ясно, че не е готов на отстъпки. Да помисли два пъти, преди да заяви, че сделката е неосъществима, както я окачествяват и министрите му, посъветва още Юнкер.

След сключеното през март споразумение, според което за всеки върнат имигрант от Гърция ЕС ще взема от Турция един сирийски бежанец, броят на пристигащите в Гърция значително намаля.

Жан-Клод ЮнкерРазменна монета бе обещанието от Брюксел да премахне визите за турски граждани. Условие да стане това обаче са 72 допълнителни мерки, които Турция трябва да вземе, свързани с гарантиране на демокрацията и спазване на човешките права. Това именно е препъникамъкът пред управляващите в южната ни съседка, тъй като точно тези условия застрашават властта им.

Жан-Клод Юнкер допълни, че е имал приятелски отношения с турския президент, но сега те са бурни, защото с последните си действия отслабва амбицията на Турция да се интегрира към Европа. Външният министър Мевлют Чавушоглу дори заплаши, че ако Брюксел не изпълни обещаното, споразумението ще бъде прекратено. Реджеп Ердоган пък от своя страна предупреди, че приемането на парламентарна резолюция в Германия, която признава арменския геноцид, ще се отрази негативно на отношенията на двете страни.

Ако започнат тази игра, това ще навреди на нашите бъдещи отношения – дипломатическите, икономическите, политическите, търговските и военните връзки между двете страни”, уточни той, а Турция ще помисли за предприемането на съответни мерки, ако това бъде гласувано.

Признаването на 1,5 млн. избити в Армения по време на Първата Световна война е важен въпрос отдавна за Турция и тя настоява формулировката да бъде променена.

Ердоган не пропусна да отправи критика и към френските власти, че са упражнили насилие над мирни граждани, които отстояват правата си и направи паралел между протестите на площад „Гези” в Истанбул преди три години и тези в Париж.

31 май 2016 г.

 

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …