Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / България е на 32-ро място в класацията за съвременно робство

България е на 32-ро място в класацията за съвременно робство

България попада в класацията, за Световния индекс на робството за 2016 на австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation, на 32-ро място в световен мащаб и на 5-то в Европа.  В изследването попадат общо 167 страни от цял свят.

Според класацията от НПО в Австралия 0,404% от населението живее в условия на съвременно робство. През 2014 година страната ни е заемала 73-то място в света, което е индикатор за влошаване на начина на живот. Като сравнение преди две години „робски живот“ са водели 28 000 българи, а сега 29 000.

Готард тунелАвторите на доклада разглеждат термина „съвременно робство“, като пряко обвързан със случаите на експлоатация на работещото лице, която то не може да избегне тъй като е заплашвано, злоупотребява се с власт и служебно положение, лицето бива принуждавано или насилвано. Това са често срещани процедури при работодатели, които наемат чужденци, особено в случаите когато работникът не разполага с необходимите за работа документи, той се превръща в марионетка на своя началник. Тези хора често са заплашване с имиграционните служби, отправяни са им заплахи, пряко касаещи тях или семействата им. В измерението на понятието попадат принудителният труд, трафикът на хора, експлоатацията на деца, сексуалната експлоатация, насилствени бракове, продажба на деца и други.

45,8 милиона души по света живеят, като съвременни роби. Повече от 50% от тях се намират на територията на Китай, Индия, Бангладеш, Пакистан и Узбекистан. Северна Корея е държавата, която държи челна позиция в класацията, тъй като е с най-голям дял пострадали от съвременните робовладелци на глава от население.

Според данните в Европейския съюз 65% от жертвите на трафик на хора са от страните в Източна Европа – Румъния, Литва, България и Словакия. В Европа най-често срещаните форми на съвременно робство са в сферата на принудителния труд (в секторите селско и горско стопанство, рибарство, строителство, ресторантьорство, производство на текстил, домакинска работа и др.). Сексуалната експлоатация и насилствените бракове насочени срещу жени, също попадат в графата на широкоразпространени на Стария континент. Проучването показва 80% от всички жертви в Европа са жени. По данни от  Trafficking in Persons Report, отчетени миналата година България попада на второ място по брой жертви на трафикантите на хора, на първо място е Румъния. От годишния доклад на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2015, българският съд е наложил две ефективни присъди, четири условни и четири глоби в размер на 2 700 лева, съгласно чл. 159а, ал. 1 от НК за набиране, укриване и транспортиране на хора, с цел използването им за развратни дейности, за принудителен труд или за просия, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност или за да бъдат държани в принудително подчинение независимо от съгласието им. От доклада още става ясно, че 38 души, от които 30 жени са потърсили помощ, като жертви на трафик хора, в „Св. Петка“. Обичайните дестинация за „доставка“ на българи през изминалата година са били: Германия – 10 човека, Италия – 5, Гърция – 5, Испания – 4, Финландия, Португалия, Турция, Швеция, Швейцария, Австрия, Франция, Холандия, Полша, Белгия и Кипър.

Ромските общности са едни от най-маргинализираните в Европа. Макар че, живеем в светска и демократическа държава у нас „отвличането на булки“ от ромски произход продължава да се извършва, бракът в тези ситуации става легитимен след консумацията, било то дали тя е доброволна или насилствена. Това явление също се счита за форма на съвременното робство.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …