Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Ще отстъпи ли ИДИЛ?

Ще отстъпи ли ИДИЛ?

Защо Фалуджа е толкова важен стратегически обект във войната на ИДИЛ?

Сунитска терористична групировка, действаща главно в Близкия изток – „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ или известна под абревиатурата ИДИЛ се е насочила към град Фалуджа, известен още и под прозвището „Град на джамиите“.

Защо именно Фалуджа искат да окупират терористите ?

Дали защото именно на територия на града от терористичната групировка, за пръв път успяха да се наложат, издигайки флага си или защото е един от по-големите иракски градове, поддръжниците на ИДИЛ наистина продължават да сеят разруха навсякъде.

Преди около десет дни се разяри ужасна битка между ИДИЛ и иракските власти. Нито едните, нито другите останаха длъжни и се стигна до намесата на премиера Хайдер ал Абади. С цел намаляване на невинните жертви, той постанови временно преустановяване на настъплението. Десетки невинни цивилни граждани са останали на сух режим – без храна, вода и медицински пособия. Най-трагичното е, че тираните от ИДИЛ ги използват буквално за човешки щитове, съобщиха от ООН.

ФалуджаНепосредствено след подновяването на военните действия, се очаква войната между джихадистите и войските да прерасне в една от най-запомнящите се кървави битки. На свой ред премиерът Абади заяви: „Щеше да бъде възможно да приключим офанзивата бързо, ако защитата на цивилното население не беше сред приоритетите ни. Нашите войници се намират в покрайнините на Фалуджа и победата е напълно реална „.
След отвоюването на двата големи града – Тикрит и Рамади, Фалуджа би била следващият град, „обратно върнат“ на иракските сили. Но с това процесът по заздравяване далеч не е приключил, тъй като следващата стъпка е постигане на абсолютен мир. Властите трябва да бъдат изключително внимателни да не изгубят напълно властта си над Фалуджа – един път окупиран от терористи той никога няма да може да възвърне първоначалното си състояние.

Възможна ли е победата във Фалуджа?

Специалист по Близкия изток от RUSI споделя своето мнение пред „Капитал“. Анисех Басири Табризи твърди: „Победа във Фалуджа би нанесла наистина силен удар по ИДИЛ, и би разтърсила контрола, който терористичната групировка управлява над града от цели две години, превръщайки го в един от основните си центрове в региона. Това също така би била огромна възможност за иракското правителство да възвърне вярата на сунитското население и да отслаби протестиращите, които наскоро щурмуваха „зелената зона“ в Багдад с аргумента, че е нужно фокусът да се измести към битката с джихадистите“.

В офанзивата на града са включени редица специални части, хиляди войници, шиитски милиции и сунитски племенни бойци. Да не забравяме и правителствата на САЩ и Иран, които безпристрасто подкрепят доброто дело.

Настоящата ситуация и операция са коментирани от множество анализатори. Едни от тях са на мнение, че ИДИЛ вече няма да могат да укажат съпротива заради изчерпаните си сили. Другата част от коментиращите смятат, че терористичната групировка предварително е изпипала всичко и много добре знае как да реализира своите желания.

Основни фактори за успешната офанзива

Дали ще бъде успешна офанзивата във Фалуджа или не зависи от три основни фактора:

  • Точният брой на джихадистите, намиращи се в града
  • До колко от ИДИЛ наистина искат да воюват или просто ще решат да действат тактически.
  • Броят на цивилните жертви и в частност до каква степен са готови иракските власти да допуснат невинни хора да загиват.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …