Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Американският шахмат с „Ислямска държава“ и Русия

Американският шахмат с „Ислямска държава“ и Русия

Две американски бойни групи, предвождани от самолетоносачи, се намират в Средиземно море. Малко преди тях в Черно море навлезе и американски ракетен крайцер.

6 мисии със самолетоносачи провежда американското командване в момента, като 4 от тях са далечни. Повишената активност е в навечерието на срещата на върха в НАТО, която ще обсъди положението след намесата на Русия в Сирия.

Американската авиация атакува цели на „Ислямска държава” директно от самолетоносача „Хари Труман”, който бе в Персийския залив, но през Суецкия канал бе предислоциран в Източното Средиземноморие.

Самолетоносач Хари ТруманВ района е засилено руското военно присъствие след свалянето от Турция на руски самолет в края на миналата година. Кораби и подводници осигуряват поле за действие на руската авиация във въздушното пространство над Сирия.

Командирът на самолетоносача капитан Раян Скол заяви, че нямат допирни точки с руските кораби в района, а пилотите и на двете страни спазват международните договорености за избягване на инциденти.

Бойната група на самолетоносача „Дуайт Айзенхауер” се придвижва към региона, за да замени „Хари Труман”, който трябва да се прибере след мисията си, продължила 8 месеца. Американското командване излезе с официална позиция и обясни, че маневрите са „в подкрепа на американските национални интереси в Европа, свързани със сигурността”.

Посланието към европейските членове на НАТО

Говорителят на европейското командване капитан Дани Ернандес разясни, че операцията AtlanticResolve, в която участват двата самолетоносача, има за цел да даде сигнал към европейските партньори в НАТО, че трябва да са сигурни в ангажиментите на американската страна, след като Русия анексира Крим преди две години. Двете бойни групи ще действат под командването на Шести американски флот до август и тогава ще се разделят, като „Дуайт Айзенхауер” ще бъде насочен към Персийския залив.

СамолетоносачРакетният крайцер „Портър”, който през Босфора навлезе в Черно море, може да остане тук до 21 дни, както повеляват условията на Конвенцията от Монтрьо.

Пристигането му е част от същата военна операция и целта му е да посети пристанища на партньорски страни, където ще бъдат проведени съвместни учения.

Турция изрази недоволство, че НАТО действа пасивно и не прави нищо срещу експанзията на руската флота в Черно море. Президентът Реджеп Ердоган е предупредил шефа на алианса Йенс Столтенберг, че отсъствието на натовските сили в морето го е превърнало в руско езеро и ако не бъдат предприети действия, „историята няма да ни го прости”.

„Портър” е един от четирите подобни крайцера от европейската противоракетна отбрана на НАТО, част от която е румънската база, открита наскоро.

Планирани военни учения

Самолетоносач Джордж БушСамолетоносачът „Джордж Буш” ще започне учения през юни, а по-късно ще напусне базата „Норфолк”, Вирджиния. „Джон Стениц” е в Южнокитайско море, „Карл Винсън” патрулира по западното крайбрежие на САЩ, а „Джордж Вашингтон” – по източното. На 4 юни „Роналд Рейгън” отпътува от японското пристанище Йокосука.

Предишният път, когато толкова много самолетоносачи са били извън базите си, беше от август до ноември през 2012 г.

Два от самолетоносачите ще се съберат в Южнокитайско море и ще извършат маневри там, след което единият ще се отправи към Хаваите.

По базите в момента са самолетоносачите „Нимиц”, „Тиодор Рузвелт” и „Ейбрахам Линкълн”, а скоро готов за действие ще бъде и „Джералд Форд”.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …