Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Ядреното споразумение дава повече възможности на Иран да налага интересите си

Ядреното споразумение дава повече възможности на Иран да налага интересите си

Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия излиза извън границите на Близкия изток. Това отчасти се дължи на ядреното споразумение, което помага на Техеран да налага интересите си в международната политика, тъй като премахна много от икономическите санкции.

САЩ са дали зелена светлина на бизнеса да поднови връзките с Иран, а това се тълкува като нож в гърба от саудитите, за които американците са основен съюзник.

Крал Салман е убеден, че позициите на Иран са се заздравили, само защото никой не се е изправил срещу тях.

Хасан РуханиПарче от този пъзел е антитерористичната коалиция, начело със Саудитска арабия, в която Иран не участва.

Докато течеше заседание на началник-щабовете на 34 мюсюлмански страни след общи военни учения през март, саудитски вестник, собственост на управляващото семейство, помести карикатура с бомбардировач, който пуска листовки над Иран, на които беше нарисуван знакът „Влизането забранено”. По време на Рамазана ще се срещнат министрите на външните работи.

Подготвя се координационен център в Рияд, който ще оказва помощ за борба с бунтовници, ако бъде поискана от членове на коалицията, или ще предлага военна или друга помощ.

Негласно, коалицията не включва Иран и свързания с него Ирак, а се стреми да неутрализира коментарите на западни медии, че докато Иран и шиитските му съюзници се бият срещу джихадистите, Саудитска Арабия на сунитите подкрепя бунтовниците.

Скритата цел на новата коалиция е Саудитска Арабия да получи подкрепата на ислямските страни, които ще виждат в нейно лице страната, която води борбата с тероризма.

Спорно е дали страните от коалицията гледат така на нещата. Говорителят на пакистанското външно министерство Мохамед Нафиз Закария се изказа в подкрепа на коалицията и изрази готовност за помощ от неговата страна, но каза, че Пакистан иска братски отношения между ислямските држави.

От своя страна Иран инвестира в местната промишленост в някои страни от Африка, за да ги спечели на своя страна. Прави опити за разпространение на шиитската версия на исляма в мюсюлманските страни и като залага на опита си в антиимпериалистическата борба, Техеран се стреми да спечели по-широка подкрепа в ООН.

РиадВ действие влиза не само мисионерството. През 2012 г. два ирански бойни кораба акустираха в пристанището на Порт Судан срещу брега на Саудитска Арабия, инвестирала над 11 млрд. долара в Судан. Риад не се съобразява с международните заповеди за арест на президента Омар Башир, който може свободно да посещава кралството.

Тогава Хартум скъса дипломатическите си отношения с Техеран след дългогодишни близки връзки. Следват същите действия от Джибути и Сомалия. Малко преди това правителството в Могадишу е получило помощ в размер на 50 млн. долара. Джибути отрича между двете събития да има връзка и обвинява Иран, че всява напрежение на верска основа в Африка.

Саудитска Арабия е доволна от този развой на събитията и смята, че е неутрализирала устрема на Иран, но събитията ще покажат дали това е така, защото ефектът за Риад в дългосрочен план е под въпрос поради нетрайността на съюзите, които се  основават на тактически или търговски отношения.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …