Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Щайнмайер критикува маневрите на НАТО в Източна Европа

Щайнмайер критикува маневрите на НАТО в Източна Европа

За поетапна отмяна на сакциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна, се обяви гермаският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

Той вижда реализация на идеята си в спазване от Москва на Минските споразумения

Същевременно, Щайнмайер разкритикува маневрите на НАТО в Източна Европа, независимо от германското участие в тях.

Този коментар е индикатор на разногласия във външната политика на управляващата коалиция спрямо отношението към Русия.

Социалистите подкрепят отпадането на санкциите, докато консерваторите са за по-твърд курс

Коментарът на външния министър, обаче, едва ли би бил възможен без мълчаливото съгласие на канцлера Ангела Меркел. Тя и преди е анонсирала смекчаване и дори отменяне на санкциите, като единственото условие е спазването на Минските споразумения от Москва.

Франк-Валтер Щайнмайер
Източник: Wikimedia

Щайнмайер анализира положението и констатира, че санкциите не вършат работа и щом е така, подходът трябва да бъде променен, защото позицията „всичко или нищо” не е работеща, макар да е ефектна. Той призова за гъвкавост и намиране на начин за общи действия при решаването на други конфликти, какъвто е този в Сирия, например.

Европейският съюз удължи с една година забраната за бизнес с компании и лица от Кримския полуостров, а се очаква и удължаване с 6 месеца на ембаргото над Русия.

Миналата седмица позицията на Щайнмайер бе подкрепена и от Сената във Франция, който препоръча санкциите поетапно да бъдат редуцирани. Призивът бе приет в Долната камара в Париж през април.

Позициите на Париж и Берлин могат да се тълкуват като стремеж за предизвикване на среща на т. нар. „Нормандска четворка”, която да предшества заплануваната среща на върха на НАТО в началото на юли във Варшава. Всичко това е с цел напрежението между Русия и НАТО да бъде намалено.

Има информации, че преди дни Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко са имали подготвително заседание за такава една среща. От Кремъл отрекоха такова намерение и обосноваха позицията си с „липса на предпоставки” за реализация на подобна инициатива.

Последната сбирка на „нормандския формат” бе през октомври миналата година и оттогава връзките се поддържат само чрез телефонни разговори между лидерите, но все пак в тях е била договорена размяната на Надежда Савченко.

Дмитрий Песков допълни, че първо от украинска страна трябва да демонстрират готовност за диалог и изпълнение на Минските споразумения.

Руският президнт Владимир Путин също заяви, че желанието му е ембаргото да бъде свалено, но се опасява, че след евентуална среща Западът отново ще „захвърли” Русия и ще забрави за договорките.

Дмитри Песков
Източник: Wikimedia

Дмитрий Песков не вижда смисъл в предложението на френския президент Франсоа Оланд Русия да отмени от своя страна контрамерките, тъй като този ход би приличал на благотворителност. Все пак допълни, че ако санкциите срещу Русия паднат, страната му ще отговори със същото.

Накрая язвително завърши, че личното му мнение е санкциите и от двете страни да бъдат продължени за възможно по-дълго време, а не да се отменят. Обяснението за един такъв обрат в нагласата е, че по този начин други отрасли в руската икономика като селско стопанство и химическа промишленост се развиват. По последни дани тези сектори бележат ръст от 30-35%, откакто санкциите са в сила.

Относно съобщенията за отмяна на ембаргото върху вноса на свинско месо, за което са лобирали Жан-Клод Юнкер, Матео Ренци и Никола Саркози, Песков заяви, че „изобщо нямаме нужда от внос на свинско, а пилешкото почти не ни трябва… Влакът замина”.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …