Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Трицифрена инфлация във Венецуела прави от банкнотите платна за рисуване

Трицифрена инфлация във Венецуела прави от банкнотите платна за рисуване

Венецуелски боливар
Източник: Flickr / Jorge Andrés Paparoni Bruzual

С най-голямата банкнота от 100 боливара, които се равняват на 10 щатски цента, във Венецуела в момента може да се купи само дъвка. Това е неприятен проблем в паричните операции, защото на хората се налага да мъкнат големи количества нищо неструващи банкноти, когато искат да си купят нещо по-скъпо.

Сложното положение с банкнотите дава идея на художника Хосе Леон от Маракаибо да ползва най-евтините банкноти, тези от два боливара, за платно, върху което да твори.

Това е и своеобразен протест срещу евтините пари

Интересното занимание му хрумнало, когато веднъж му платили с камара от тези банкноти и трудността на съхранението им и преброяването го накарали да им намери по-забавно приложение. Като начало, нарисувал супергероя Deadpool, когато го видял по телевизията и му дошло наум да го изобрази на банкнота.

Хората недоволстват от тази парична система

Леон пътува често и чува настроенията в транспорта. С хартийката от два боливара не може да се купи и цигара, защото се равнява на четвърт американски цент. Художникът съчетава върху ликовете от борбата за независимост образи от анимационни филми и супергерои като Батман, персонажите от „Междузвездни войни”.

Идеята му намерила широк отзвук в социалните мрежи и така се родил хаштагът VenezuelaDevaluada.

Хората възприемат положително иеята на Леон, защото по този начин чувстват съпричастност в протеста срещу върхушката. Не така се тълкува творчеството му от управляващите. Сайт, приближен до правителството, определя рисунките му като „детински” и не одобрява замяната на националните герои с янки.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …