Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / МВФ: Време е Япония да премине към политически реформи

МВФ: Време е Япония да премине към политически реформи

Международният валутен фонд изиска от Япония да обърне изключително внимание върху повишаване на данъците

От МВФ (Международния валутен фонд) предупредиха, че „Стремежът на японското правителство към съживяване на икономиката е изправен пред дълга и упорита работа в отсъствието на „смели“ структурни реформи“.

Освен това от Фонда призоваха Токио да обърне огромно внимание върху раздвижването на трудовия пазар и да наблегне върху обновяването на политиката за доходите, съобщава Ройтерс.

Призивът на Фонда е към съставянето и развиването на една по-флексивна парична политика. Това далеч не е единствената цел на МВФ. Експертите призовават японската страна да предприеме т.н. изоставяне на поставения от Централната банка срок за постигане на 2% инфлация.

Какво следва, за всеки растеж се изискват конкретни срокове. От МВФ смятат, че този срок няма да бъде спазен, тъй като сегашната политика на страната не е способна да се справи с настоящото политическо положение. Самото то е в тясна връзка с развиващата се инфлация и  бюджетния излишък.

Шиндзо Абе
Източник: kremlin.ru

Японският премиер Шиндзо Абе си бе поставил три основни цели, с които неговото правителство да се справи. Една от тях бе падането на Nikkei с цели 40%. До тук добре – „Абеномиката“(икономическата политика на премиер )донякъде успя да се справи с това, но това не може да се каже за предстоящите структурни реформи.

Какво е нужно да предприеме държавата?

Дейвид Липтън, първи заместник-управляващ директор на МВФ, по време на пресконференция в Токио коментира текущото състояние на страната: „Японската икономика претърся сериозни положителни промени, благодарение на намесата на „Абеномиката“. За фанфари не може и дума да става, тъй като на Япония й предстои да се изправи пред нови и все по-трудни предизвикателства в борбата за постигане на по-висок растеж, по-висока инфлация и фискална устойчивост“.

Липтън поясни, че на Япония наистина ще й се наложи да повиши данъка върху продажбите. Единствената цел на това повишаване ще бъде откриването на перфектния баланс между растеж и фискална устойчивост.

Япония трябва да рискува. Без изискваните промени страната няма да успее да задоволи своите нужди и може да се стигне до обезценяване на йената, коментираха от МВФ.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …