Валутни курсове за 21.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Шок във Великобритания след убийство на депутатка

Шок във Великобритания след убийство на депутатка

41-годишната лейбъристка  Джо Кокс издъхна, по-малко от час след като бе простреляа и намушкана с нож посред бял ден в град Бърстол, централна Англия.

52-годишен мъж нападна депутатката по време на срещата й с избиратели в нейния район. Нападателят е арестуван, а по данни на полицията той е действал индивидуално и затова не се издирват негови съучастници.

Самоличността му засега не се съобщава, мотивите за престъплението се изясняват

77-годишен мъж, присъствал на срещата, е ранен от убиеца.

Великобритания е потресена от убийството на депутатката, само седмица преди референдума за съдбата на членството в ЕС, още повече насилието срещу политици в страната е нетипично.

Двата лагера в кампанията – за излизане и за оставане в ЕС, обявиха, че засега прекратяват агитацията.

Не е изяснено дали убийството има връзка със съдбоносната за Великобритания дилема на референдума

„Трагедия” нарече премиерът Дейвид Камерън убийството на опозиционерката. Заедно с изразеното съчувствие към съпруга й и двете им деца министър-председателят добави, че тя е била активен и ангажиран член на парламента. По повод трагичното събитие Камерън отмени планираната си реч на митинг в Гибралтар.

Джо КоксДжеръми Корбин, лидер на лейбъристите каза, че цялата партия, цялото лейбъристко движение, дори цялата страна са в шок от ужасното убийство на Кокс, а гуверньорът на Банк ъф Ингланд отмени планирана реч.

Свидетел на убийството разказва, че депутатката се оказала въвлечена в схватка между двама мъже в Бърстол, единият от тях се сбил с нея, проехтели два пистолетни изстрела и тя се свлякла между колите. Съдържател на близко кафене свидетелства, че се чули три изстрела, а още след първия Кокс паднала на земята, а след това убиецът стрелял още два пъти и я намушкал с нож.

Джо Кокс е депутат в долната камара на британския парламент от май миналата година. Отстоявала е активно позиция по гражданската война в Сирия и е атакувала остро нежеланието на правителството да се намеси по-активно с военна сила срещу „Ислямска държава” за по-бърз разгром на групировката.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …