Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Грешка в превода създава съвместната флотилия срещу Русия

Грешка в превода създава съвместната флотилия срещу Русия

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че не е предлагал образуването на съвместна флотилия срещу Русия в Черно море, според него става дума за интерпретиране на думите му или грешка в превода.

Предложението на румънците е за съвместно учение на Турция, Румъния и България под шапката на НАТО, поясни държавният глава на северната ни съседка.

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев отхвърлиха възможността за българско участие в нови военноморски формирувания в Черно море.

Йоханис разтълкува, че може би неправилно е разбрана думата „флотилия”, защото и НАТО не желае да създава или поддържа такава формация. Засега не може да се говори конкретно по темата, а на този етап се имат предвид съвместни учения на някои страни членки на НАТО, допълни той.

Клаус ЙоханисПрезидентът на Румъния посети строителната площадка на газовия интерконектор България – Румъния в района на Мартен, Русенско. Три части включва проектът „Междусистемна газова връзка България – Румъния”: участък под коритото на река Дунав, наземна част на българска територия и съответната наземна част на румънска територия. Изграждането на подводния участък по дъното на реката, дълъг 2,1 км., се бави вече две години и половина заради сложната геоложка структура и инженерните решения по такъв специфичен проект. Австрийска и холандска компания бяха избрани да реализират пробива под Дунав, а подписаният договор е със срок на реализация до края на лятото.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …