Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Чехия: Обсъждаме референдум за излизане от ЕС

Чехия: Обсъждаме референдум за излизане от ЕС

Чешкият парламент иска да излезе от Европейският съюз заради въпроса с безвизовия режим за турските граждани и конкретно подкрепата, която Европейската комисия оказва. На свой ред чешките политици обмислят обсъждания на референдум за излизане от ЕС. Депутатите на дясноцентристката коалиция „Зора“ внесоха първи такова предложение за дебати. От присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента в Прага, 96 от тях гласуваха за.

Предателят на „Зора“ заяви: „Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация“. Членовете на коалицията споделиха своята идеология, която се изразява не в унищожение на всичко хубаво в ЕС, а напротив –  спиране на самоубийствената политика на европейския елит.

Флаг ЕСПредложението на коалиция „Зора“ беше подкрепено дори от комунистите, редица  депутати от Гражданската демократическа партия и някои членове на партии в управляващата коалиция.

Експертите смятат, че тази това искане за референдум за излизане от ЕС няма да бъде одобрено на парламентарно ниво и е само експеримент. Установените дебати са вид израз на несъгласие от страна на политиците относно въвеждането на безвизов режим за Турция.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …