Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / РБ критикува промените в Кодекса за социално осигуряване

РБ критикува промените в Кодекса за социално осигуряване

Георги Ганев, икономист от гражданския съвет към Реформаторския блок, коментира, че ГЕРБ „имат някаква маниакална нужда да сложат ръка върху пенсионните фондове”.

По този начин, заедно с депутатите Гроздан Караджов и Мартин Димитров, той критикува внесените от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Промените засягат правата на 3,5 млн. души, които внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 години, което е натрупало сума от 7,7 млрд. лева, но финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми да бъде премахнато.

„Проблемът  е ясен, той съществува повече от 15 години – пожизнените пенсии от втория пенсионен стълб няма да бъдат плащани в пълен размер и се търси решение на този въпрос. Но такива пенсии ще започнат да се изплащат след 2022 г.”, разясниха реформаторите.

Тези намерения, несъгласувани дори с ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, са в ущърб най-вече с правата на гражданите, коментират от Реформаторския блок.

„Кое налага промените да се правят за две седмици и то в празнични дни”, попитаха риторично тримата.

Ако бъде приет от парламента, законопроектът ще доведе до спад на цените на акциите на пенсионните осигурителни дружества. Не е показан разчет, според нас няма и необходимата аргументация, продължават с доводите реформаторите.

Гроздан Караджов беше още по краен: „Имаме достатъчно данни да вярваме, че е възможно да се обслужва и криминална цел. Тази криминална цел е да се понижи като цяло цената на акциите на пенсионните дружества. По този начин да се понижи цената и на едно от най-големите пенсионни дружества в страната, като се обслужи „мерака” на един конкретен инвеститор”.

Министерски съветТова дава основание на критикуващите да окачествят исканите промени като най-голямата кражба в държавата след КТБ”.

Караджов заподозря и, че „Друга цел е да се търси начин да се спаси НОИ, който е в хроничен недоимък на средства. Ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната, ще се зарази цялата система”.

Ганев пък от своя страна допълни, че „става въпрос за национализация, за ограничаване на частни, лични имуществени права. Това са лични пари и не може със закон да бъдат отнемани. Възникнали са лични, частно-правни отношения и законодателят няма право да ги пипа по Конституция, а ако се приеме законопроектът, ще означава ограбване на хората”.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …