Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / По-важни ли са парите от членство в партия в Северна Корея?

По-важни ли са парите от членство в партия в Северна Корея?

Оказва се, че в Северна Корея, да си член на партия не носи достатъчно финансово облагодетелстване, това твърди бегълката Ким Дан Би, живееща в Южна Корея. „Да си в партията наистина не помага финансово. Дори е бреме за тези, които имат свой бизнес„, добавя тя.

Ким Чен УнБратът на Ким е ветеран от армията и член на управляващата Корейска трудова партия, а сега  е ръководител в държавно предприятие. Ким споделя, че когато има време брат й помага за продажбата на различни видове стоки – телевизори и завивки, контрабандно внесени от Китай. Това е допълнителен доход, който се оказал достатъчен за него да си купи кола наскоро.

Тази история описва точно предизвикателството пред държавния главнокомандващ Ким Чен Ун, произлизащо от новозараждащата се сива икономика в изолираната северна страна.

В момента правителството на Ким Чен се подготвя конгрес на Корейската трудова партия, започващ на 6 май. Според Джу Мин Пак и Джеймс Пиърсън от Ройтерс – „Сам по себе си той е форум, който не е провеждан отдавна“.

Бегълци в съперническата Южна Корея изявиха своето мнение, че за многобройните делегати, това участие в конгреса е само формална стъпка за затвърждаване на статута им сред управляващата класа. За все повече севернокорейци парите се превръщат във все по-важно нещо от членството в партията, казаха още южнокорейците.

Бивш партиен член и високопоставен държавен служител в Пхенян, който е избягал през 2014 г. сподели: „Ако се присъединиш към партията, си длъжен да участваш в партийните прояви, а така губиш свободно време, което можеш да използваш, като продаваш на пазарите„.

Северна Корея е изцяло завзета от културата на Корейската трудова партия. Оказва се, че в повечето села, специални места са пригодени са пригодени като лекционни зали, където всяка събота партийни функционери четат лекции, с цел разпространяването на централизирана пропаганда в райони, до които традиционните държавни медии не стигат.

Позлатен сърп, чук и четка са символите на партията. Заради опасения да не изгубят партийната си карта, някой членове я държат в червена торбичка, на която са изобразени същите инициали. Ройтерс съобщава, че се сдобила с една такава торбичка, която е изработена така, че да се носи като кобур за пистолет с ластична лента през гърдите, която държи картата до сърцето на притежателя.

Со Дже Пхюн – бивш член на партията споделя, че членовете на партията са длъжни всека сряда след работа да присъстват на лекциите. Пхюн е бил в партията, преди да напусне Северна Корея през 2001 г.. Той продължава да поддържа контакти с източници там. Той сподели още, че самите лекции са станали по-строго контролирани при Ким, като в момента пред конгреса тече кампания за мобилизиране на севернокорейския народ. За да въведе политиката под лозунга „хората на първо място“, Ким използва 70-годишнината на партията през 2015 г.

Корейската трудова партия е организирала своя последен конгрес през 1980 г., а до него момент такива партийни форуми са били организирани изключително редовно.

За някои наблюдатели на процесите в Пхенян форума е ясен знак, че новият ръководител Ким превръща в една „по-нормална“ страна, която е била управлявана от неговия баща Ким Чен Ир.

https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BE&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijlILR7PzMAhUFWRQKHdzgB-wQ_AUICCgC#tbs=sur:fmc&tbm=isch&q=kim+jong+un&imgrc=wovuOrjdUCDFTM%3AНо становището на бегълците и учените е далеч по-различно. Те отстояват мнението, че важността на членството е намаляла непосредствено след опустошителния глад през 90-те години, благоприятствал за отварянето на пътя на постепенното развитие на огромна мрежа от пазари, снабдяваща с всякакви стоки не държавата, а севернокорейците.

Пхюн сподели още: „Разликата между двете неща да си партиец и да не си преди се състоеше в това дали ще те третират като човек или не. Гордостта от това да си член на партията намаля. Хората вече ги е грижа единствено за парите.“

По непотвърдени данни между 3 млн. и 4 млн. души членуват в партията.
Много бегълци споделят мнението, че  за разлика от сега, преди членството в партията е било ключ към по-добра работа и положение.

За да достигнеш желания пост в партията е била нужна проява на лоялност, измерваща се в елементарни подвизи. Например да почистиш около статуите на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен или да засадиш цветя на места с важно за революцията или историята значение.

За малко хора на върха членството сега може да се превърне в път към забогатяване, поради факта, че икономиката започва да възприема пазарните принципи, а това води до пораждането опасения в партията, че може да изгуби традиционната си хватка върху обществото.

Според Кристофър Грийн специалист по севернокорейската икономика: „На най-горното стъпало от икономическата стълбица партийците са сред онези, които правят най-много пари – като използват политическите си връзки за достъп до ресурси“. Но за мнозинството не е важно да изкачваш стъпалата на партийната стълбица, а напротив – да изкачваш стъпалата в частния бизнес е по-важно.
Беглец, пожелал ада запази анонимността си, който е бил лекар в Северна Корея и партиен член и е дошъл в Сеул през 2014 г., споделя, че медиците в партийната болница, в която работел, да лекуват пациентите медиците вземали редица подкупи, вместо да получават регламентирана заплата. И отново този доход бил допълван с продажбата на контрабандна техника и бижута от Китай.

В болниците лекарите си съгласуват графика –  половината отиват да продават, а останалата част работят“, допълни той.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …