Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Четирима българи намериха гибелта си след челен сблъсък между две коли в Гърция

Четирима българи намериха гибелта си след челен сблъсък между две коли в Гърция

Челен сблъсък между два автомобила с българска регистрация на пътя между Александруполис и Орменион в Гърция причини смъртта на четирима души.

Жертвите са загинали на място

Тримата са български учени на световно равнище. Автомобилите са със софийска и хасковска регистрация. Сблъсъкът е станал на км. 121 по направлението Александруполис – Орменион, като очевидци твърдят, че едната кола е навлязла в насрещното движение и е причинила катастрофата.

Пресаташето на Националния природонаучен музей Силвия Тошева информира, че в софийската кола са пътували гл. ас. д-р Добрин Добрев, доц. д-р Николай Цанков и Андрей Стоянов. 39-годишният Цанков и 58-годишният Стоянов са рабоели в отдел „Гръбначни животни”, а 58-годишният Добрев е представител на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

Общ международен проект, финансиран от БАН, по изследване на земноводни и влечуги завел тримата на обиколка в южната ни съседка.

Обект на изследването били т. нар. инвазивни животни – такива, които не живеят в собствена среда, а са пренесени от дейността на човека.

Катастрофа
Източник: Flickr / sylvar

Книгата за фауната на България, преведена на немски език, е сериозният и авторитетен труд, разработен от учените.

Стоянов не е имал научна степен, но трудът му по хабилитацията бил разработен и имал насрочена дата за защита. Учените са пътували в шкода комби. За вероятна причина за катастрофата се изтъква спукана гума, но не е ясно кой от двата автомобила е сполетян от този малшанс.

27-годишният младеж с инициали А. С., водач на хасковската кола, също е загинал на място. От сблъсъка е оцеляла единствено спътничката му – Т. Н., на 37 години, която е оперирана по спешност в болницата на Дидимотихон. След катастрофата тя е успяла да се обади на близките си, а труповете на загиналите са закарани за съдебномедицинска експертиза в болницата в Александруполис.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …