Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Висок тон и размяна на остри реплики във ВСС

Висок тон и размяна на остри реплики във ВСС

Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за повече магистрати по граничните райони във връзка с бежанската криза предизвика скандал във Висшия съдебен съвет.

Комисия с по един представител на съдийската и прокурорската колегия и Димитър Узунов от ВСС трябваше да анализира натовареността на съдиите и прокурорите в граничните райони, които са ангажирани с разследвания и дела във връзка с миграционния натиск. Натоварването и напрежението върху прокурорите е голямо, а това се отразява на съдиите.

Има дефицит и на разследващи полицаи. Главният прокурор даде за пример Царево, където казусите „се изсипват на вълни”, а работят двама съдии и трима прокурори. Наложило се е в един ден да обработват 27 незабавни производства.

Цацаров предложи мерки за излизане от сложното положение. За пограничните съдилища и прокуратури да се направи изключение, като се поемат транспортните разходи и квартирните на магистратите, които бъдат командировани там.

Против създаването на тази комисия се обяви бившето „лице” на ВСС Соня Найденова с аргумента, че законът повелява броят на съдиите и прокурорите и организацията на работата им да се определят от съдийската и прокурорската колегия на ВСС, а не от целия съвет.

Всяка колегия трабва да анализира нуждите и да излезе с предложение, а целият съвет ще реши дали са нужни нови щатове и увеличаване на средствата.

Георги Колев, шеф на Върховния административен съд, добави идеята в анализа да се включат и административните съдилища, като имаше предвид конкретно Хасково, в чийто район е най-големият център за настаняване на бежанци.

Съдийски чук
Източник: Pixabay

Остра реплика към Найденова отправи главният прокурор, като каза, че се е надявал поне в този проблем да успее да надскочи дребнотемието и озлоблението, но се е убедил, че това няма да стане, защото тя живее в свят на комисии, стратегии и споразумения. Той я прикани да иде в Царево и Свиленград, за да се убеди от първа ръка, че комисиите и стратегиите не работят. Цацаров обясни, че проблемът не е в съдийската и прокурорската колегия, а в това, че предложението идва от него и засяга съдилищата. Той отрече да иска да се меси в тяхната работа, а целта му е да помогне на колегите си. Натоварването им по места е толкова голямо, че проблемите, които са актуални в София – комисии за атестиране, квоти, колегии, са им много далечни. А техните проблеми пък са много далечни на колегите от столицата. Главният прокурор продължи с назидателния тон и отбеляза, че Найденова живее в свят на противопоставяне и стратегии, а трудът на колегите, които в момента гледат дела, трябва да се уважава. Той отново я призова да иде в съдебната зала и да види как се решават 30 дела и тогава да говори за противопоставяне.

Според Сотир Цацаров прокурорската колегия има всички възможности да реши проблема сама, а всеки опит за рационално общо решение предварително е обречен на неуспех, защото е предложен от някого. С думите: „Живейте в света, в който в съдийската колегия доминират хора на прокуратурата, в прокурорската Цацаров си е установил властта, и при избора на директор на магистратското училище мнозинството е пак в ръцете на Цацаров и Колев. Давайте интервюта, смятайте, че хората, които работят по граничните райони, ви слушат… Много се лъжете!”, главният прокурор заяви, че отегля предложението си и напусна залата, последван от шефа на ВАС Георги Колев.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …