Валутни курсове за 07.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Откриха четиридесет мъртви тигърчета във фризер на Будистки храм

Откриха четиридесет мъртви тигърчета във фризер на Будистки храм

Четиридесет мъртви малки тигърчета бяха открити във фризера на Будистки храм. Те са били намерени по време на продължаващата операция за конфискация на десетки тигри в зряла възраст от храма Уат Фа Луанг Та Буа, намиращ се в западната провинция Канчанабури в Тайланд.

Полицията и организация за защита на животните започнаха операция, за спасяване на останалите живи тигри в Храма на тигъра, този понеделник. Снимка публикувана в социалните медии от журналисти, които са били на мястото на събитието, показва 40-те мъртви малки тигърчета положени на земята, след като са открити в хладилното съоръжение на храма.

От полицията съобщиха пред медиите, че организацията за защита на животните ще повдигнат нови криминални обвинения срещу храма, защото след изследване на мъртвите животни са установили, че те са били само на ден или два, когато са умрели. Все още не е изяснено от колко време са били замразени, но се предполага че са били изключително важни за храма.

От природозащитните организации обвиняват храма в нелегална търговия с редки диви животни. Печалбата от продажбата на тигри в зряла възраст може да достигне до десетки хиляди долара. Доходоносно е и разпространяването на части от тялото или кости на умрелите животни, тъй като в китайската традиционна медицина, те се използват като лекарство.

Монасите от храма не бяха открити за коментар по случая, но по първоначални данни те отричат обвинят за противозаконен трафик на животни или части от тях. В публикация на Фейсбук страницата им, от храма заявиха, че смъртността на бебета тигри в храма е „сравнително ниска“ и до 2010 всички мъртви тигърчета са били кремирани, но тогава ветеринарните служби са отменили тази практика.

Природозащитниците отдавна следят внимателно дейността на храма. Един от ветеринарите, работещи в него миналата година, предаде на властите микрочипове, които са се намирали в три тигъра, които изчезнали. Съдбата на трите големи котки все още не е изяснена. Освен това през февруари 2015, защитниците на животните обискираха храма и откриха десетки екзотични птици, чакали и азиатски мечки, които са държани там без необходимото разрешение.

Будистки храм на тигритеВ продължение на няколко години от тайландското правителство не могат да решат проблема с храма и неговите противозаконни дейности. Причините за безсилието от страна на управляващите се дължи от една страна на страха от сблъсъка с духовенството и от друга, че никъде другаде не могат да бъдат отглеждани толкова много тигри. През изминалите месеци бяха извършени няколко действия срещу монасите, които завършиха с изземането на дивите хищници, но в настоящия момент в храма все още се намират около стотина тигъра.

От 2001 насам, властите водят борби за затварянето на храма, заради обвинения за противозаконна търговия с диви животни. Разбира се, монасите през цялото време отричат всичко.

Храмът е популярна туристическа дестинация в продължение на десетилетия. Посетителите могат да се доближат за снимка с тигрите и дори още по-близо да помогнат за ежедневните им обреди.

Според членовете, на основаната през 1980 година, организация за защита на правата на животните ПЕТА, храмът трябва да бъде затворен, тъй като според тях животните там са държани насила в условия, която е против тяхната природа.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …