Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Синовете на галичевския „кръстник“ се разминаха със затворa

Синовете на галичевския „кръстник“ се разминаха със затворa

Срещу присъдата на Районен съд Бяла Слатина по наказателното дело срещу петима, от които един е Мартин Чоков, син на кмета на Галиче, Ценко Чоков се водят протести от районната прокуратура, предаде вестник „Труд“.

Подсъдимите са обвинени за нанасяне на средна телесна повреда, която е извършена с хулигански подбуди. От всичките петима, на 25 май от Районния съд в Бяла Слатина признаха за виновен само Петър Лаковски. Той ще лежи в затвора една година и още три ще бъде на изпитателен срок за причиняване на средна телесна повреда на Венислав Николов. Другите обвинени по делото – Мартин Чоков, Спас Чоков, Мирослав Комарски и Васил Чонтов са признати за невинни.

Разследващите по случая са установили, че на 9 март 2014 година в дискотека „Екстази“ в Бяла Слатина, обвиняемите са нанесли множество удари с крака и ръце на ищеца. След побоя Венислав Николов получава голям на брой увреждания, сред които и многофрагментно счупване на пръст на дясна ръка, разкъсно-контузни рани с отоци на главата, лицето, устните, в областта на дясна ушна мида и дясно рамо, счупване на зъби, кръвонасядане на двата леви клепача.

Подбудител на нападението бил Мартин Чоков

Мартин ЧоковТой без никаква причина ударил с бокс по главата Николов. Чоков продължил да нанася удари по цялото тяло и глава на жертвата си. След това се присъединили и другите четирима, които също започнали да ритат Венислав. В следствие на многобройните удари той паднал на пода, а нападателите му продължили с побоя върху цялото му тяло.

От Районния съд в Бяла Слатина не са взели под внимание събраните доказателства, в писмена или устна форма, а безкритично са възприели свидетелстването от страна четиримата, че са невинни. Според държавното обвинение, това е несъобразяване с групата на обвинителните доказателства.

Случаят ще се разгледа и от Врачанския окръжен съд

В настоящия момент 19-годишният Мартин се намира в столичния арест заедно с баща си Ценко Чоков, за участие в престъпна групировка, която отвличала, измъчвала и мамела хора. Срещу младежът другите четирима от общо шестима след спецакцията на ГДБОП преди броени дни, е повдигнато обвинение само за участие в групата. Ценко Чоков е обвинен за нейното ръководене, лихварство, рекет, нанасяне на средна телесна повреда, отвличане и заплаха за убийство. По случая работят от спецпрокуратурата, чиято цел е да установи дали наистина престъпленията, по които са повдигнати обвинения, са извършени. Според съпругата на галичевския кмет, обвиненията, повдигнати срещу съпруга и сина и, не са истински и няма да издържат в съда. „Занимаваме държавата с една селска простащина. Станахме за срам на цялата държава”, каза тя. Относно въпроса с доходи на семейството тя твърди, че всичките им пари са доказани и плащат хиляди левове, под формата на данъци. Съпругата на Чоков още каза, че приходите които имали са от обработка на земя, тъй като семейството им се занимава само със земеделие. Чокова представя съпруга си като добър и трудолюбив човек, който не е наранявал никого никога. В същото време жител на селото твърди, че кмета е нарушил още един от законите – подкупил го е, за да гласува за него. След ареста в Галиче, жителите благодариха пред БНТ, на премиера, полицията и прокуратурата, за извършването на задържането, тъй като тяхното робство наложено от Ценко Чоков е свършило.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …