Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Седмица преди да спрат да излъчват сигнал, черните кутии на полет MS804 бяха открити

Седмица преди да спрат да излъчват сигнал, черните кутии на полет MS804 бяха открити

Властите в Кайро съобщиха, че и двете черни кутии на изчезналия преди месец самолет на египетските авиолинии са намерени. Устройството, записващо разговорите в пилотската кабина, е извадено, по думите на разследващите инцидента със самолета на „Иджипт Еър”.

Специалната комисия, разследващата обстоятелствата около разбиването на А320, излезе с официално изявление, че и втората черна кутия, с техническите данни за полета, е намерена.

Откритието ще даде тласък на разследването, което трябва да намери причините, довели до разбиването на самолета на 19 май, в резултат на което всичките 66 души на борда загинаха.

„Еърбъс” А320 изчезна от радарите, без да подава сигнал за бедствие, докато изпълняваше полет от Париж за Кайро

EgyptAir
Източник: Instagram, deezzullens

Устройството, записващо разговорите в пилотската кабина, е силно повредено, но паметта му не е засегната. Находката е много ценна и с това, че наближаваше моментът, когато черните кутии щяха да спрат да излъчват сигнал, а това щеше да се случи на 24 юни. Изнесените по-рано данни от гръцките и британските радари, че самолетът рязко е завил наляво, след което се е завъртял на 360 градуса, преди да изчезне от радарите, се потвърдиха от египетските разследващи. Това заключение с голяма вероятност изключва възможността машината да е катастрофирала в следствие на взрив във въздуха. Още е рано да се изключи версията за терористичен акт, въпреки че до момента никоя групировка не е поела отговорност за трагедията. Oткрити са също компютрите на борда, които изпращат съобщения за грешка, и устройствата, които засичат зедимеността непосредствено преди катастрофата.

Полет MS804 е третият сериозен удар по туризма в Египет за половин година, след като през октомври 2015 г. руски пътнически самолет се разби на п-в Синай и загинаха 224 души на борда, но тогава отговорност пое „Ислямска държава”.

През март друг самолет на египетските авиолинии бе отвлечен от мъж, който твърдеше, че е въоръжен с шахидски колан. Самолетът бе отклонен и кацна в Кипър, а твърденията на похитителя се оказаха лъжа и никой не пострада.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …