Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Литургията на Петдесетница в Ираклион открива Свят и Велик събор на Православната църква на о-в Крит

Литургията на Петдесетница в Ираклион открива Свят и Велик събор на Православната църква на о-в Крит

Започващият в Крит християнски форум ще носи наименованието Свят и Велик събор на Православната църква, се реши след кратко събрание на пристигналите на острова предстоятели на автокефалните православни църкви.

Приета бе подробна програма с общо 17 делови заседания, съборни богослужения и съпътстващи културни прояви за срещата в патриаршеския ставропигиален манастир към Православната академия в Крит, където ще присъстват 10 от 14-те патриарси за подготвяния от десетилетия Всеправославен събор.

Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II ще отслужи в храма „Свето Благовещение” в Кисамос Божествена света Литургия, в която ще се споменат имената на всички, които са се трудили в дългогодишната подготовка и свикването на Светия и Велик събор. Литургията на Петдесетница в катедралния храм „Свети Мина” в Ираклион, когато в съслужение на Вселенския патриарх Вартоломей ще бъдат всички предстоятели на автокефалните православни църкви, ще ознаменува тържественото откриване на Събора.

Президентът на Гърция Прокопиос Павлопулос ще даде официален обяд

В 11.30 ч. в понеделник в Православната академия в Крит започва деловата работа и до заключителното заседание на 25 юни от 17 ч. са предвидени по няколко сесии на ден. Всеки ден ще бъде отслужвана Божествена света Литургия, а за неделя, 26 юни, е предвидена Съборна света Литургия на предстоятелите в съслужение с Вселенския патриарх в храма „Св. Св. Петър и Павел” в Ханя.

Вселенски патриарх ВартоломейПрограмата на събора ще бъде обогатена с концерт на Микис Теодоракис и културно събитие с архонтите на ордена „Св. апостол Андрей Първозвани” към Вселенската патриаршия.

Официалният отговор, разпространен от канцеларията на Вселенския патриарх Вартоломей, на решението на Руската православна църква да не участва, обявено в понеделник, гласеше:

„Както бе решено през януари в Шамбези от всички Предстоятели на автокефалните Православни църкви, Светият и Велик Събор на Православната църква ще започне, както бе установено, на гръцкия остров Крит”. Православните църкви на България, Антиохия и Грузия бяха призованида се издигнат на висотата на настоящите събития и да участват в работата на Светия и Велик Събор на определените дати”, но не бе коментиран отказът им да се присъединят към събитието.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …