Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ще сформира ли нов кабинет хърватският президент ?

Ще сформира ли нов кабинет хърватският президент ?

Колинда Грабар-КитаровичХърватският президент Колинда Грабар-Китарович встъпи в длъжност в края на миналата година. Изглежда, че тя не си губи времето и в момента дейно работи по сформирането на нов кабинет.

Китарович възнамерява да започне активни консултации с парламентарните партии, което на свой ред ще доведе до направата на новия кабинет. Всичко това се случва непосредствено след като от консервативната партия „Хърватски демократичен съюз”  стигнаха до там, че успяха да свалят своето собствено коалиционно правителство.

„Хърватски демократичен съюз”предприема да…

Членовете на Консерваторската партия искат начело на съюза да застане финансовия министър Здравко Марич, на който основната задача е да сформира и нов кабинет. Консерваторите са абсолютно готови за тази стъпка и са убедени, че могат спокойно да съберат партийци за парламентарно мнозинство.

Опозиционните сили – тези на Социалдемократите са на друга вълна и не могат да чакат преговорите да се проточват във времето. Исканията им са ясни – да се премине директно към извънредни избори. За да може това тяхно желание да се осъществи, Социалдемократите будно събират подписи.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …