Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Без забрадка в училище и 300 лева разноски по делото, постанови съдът за Емине

Без забрадка в училище и 300 лева разноски по делото, постанови съдът за Емине

Административният съд – Благоевград, в лицето на съдия Вълкадинова, отхвърли жалбата на 15-годишната Емине Шаматарева от с. Вълкосел и потвърди директорската заповед за преместване.

Съдът се позова на изискванията за облеклото в училищния правилник, които забраняват носенето на забрадки

Юридическото признаване на религиозни символи в учебно заведение е несъвместимо с принципите на светския характер, с неутралността на държавното образование от религиозни доктрини, а забраната за носене на забрадки е в защита точно на тези принципи и на правата и свободите на другите ученици в светското училище, бяха част от мотивите на съда.

Решението на Темида стана факт, дни преди парламентът да регламентира на първо четене забраната за носене на бурки на обществено място. Тълкуванието на депутатите беше, че лицето не трябва да е скрито нито отчасти, нито цялото, какъвто е случаят на Емине.

Баща й, Ресим Шаматарев, експерт към Главното мюфтийство, не коментира решението, според което трябва да се заплатят и 300 лева за съдебни разноски, но се закани, че като получи документа в писмена форма, ще реши дали да обжалва. Той изрази недоволство, че съдът е решил непълнолетното момиче да плаща разноските по делото и добави, че на дъщера му са дадени права, но й е отнета свободата.

Емине Шаматарева
Източник: Facebook

Издадената заповед на директора на училището Митко Джуков  за преместване на ученичката се позовава на системно нарушаване на Правилника за дейността на училището, който ясно забранява да се влиза в клас със забрадки, бурки, шапки, слънчеви очила и други аксесоари, закриващи лицето, а от миналото лято Емине е сложила забрадка и така се появява в училище, въпреки многобройните срещи на директора и педагозите с нея и баща й.

Предложили й да идва до училище със забрадка, а там да я завързва като шалче, но тя проявила непреклонност, подкрепена и от волята на баща си, чието обяснение е, че така тя спазва мюсюлманските повели. В началото на март директорът издава заповед за преместване и й препоръчва да се прехвърли в Духовното мюсюлманско училище в Момчилград, където може да ходи спокойно забрадена, понеже училището не е светско и няма такъв правилник. Семейството отказва и това предложение с мотива, че момичето иска да учи в родното си село. Директорът споделя, че в училището учат над 300 деца и всичките са мюсюлмани, но се съобразяват с правилника, който е присъщ на светското образование, а демонстрирането на религиозна принадлежност в институцията е недопустимо.

Съдия Вълкадинова се позовава на десетки решения на Европейския съд по правата на човека по сходни казуси, на международното и българското право, за да мотивира  решението на съда.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …