Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Ценко Чоков остава в ареста

Ценко Чоков остава в ареста

На брифинг, даден от спецпрокуратурата, стана ясно, че Ценко Чоков е ръководител на организирана престъпна група. Петима от задържаните, между които кметът на Галиче и синът му, остават в ареста, а останалите от групата са пуснати.

Според главния секретар на МВР Георги Костов „Става дума за високо конспиративна престъпна група, изключително брутална група”.

Работата на органите на реда е затруднена, защото е в условия на страх и неизвестност какво ще се случи с досъдебното производство, продължава Костов.

Отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и лихварска дейност са обвиненията, повдигнати на скандалния кмет. Със същите обвинения, но в добавка и още две – за хулигански действия и изнудване, е синът му, Мартин Чоков.

АрестПари и вещества, реагиращи на наркотици, са открити в къщата им. След извършените общо 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица Ценко Чоков и още 11 души, в това число и синът му, бяха арестувани по обвинение за организиране на престъпна група.

Тези действия изкараха хората в Галиче на площада и напрежението в центъра на селото се повиши, а се стигна и до лични нападки и обиди между местните жители и съпругата на Чоков – Цветелина.

Едно от обвиненията към него е за побой над мъж, който изрази задоволството си от действията на полицията: „Държавата си реагира на място, а човекът си е точно там, където трябва да бъде”.

Това изказване предизвика гневно избухване от съпругата на Ценко Чоков: „Къде са майките, дай ми майките, къде са тези майки, които са били пребити от синовете ми… Дай ми доказателства. Говорите празни приказки. Кой си ти, че да кажеш? Ти не си Господ!”.

Последваха лични нападки и обиди, а пострадалият мъж завърши с думите, че жената не е в час и има свидетели и доказателства, а тя не знае за какво е дошла.

Друг мъж от селото също изрази гнева си срещу Чоков, като си го изкара на съпругата му: „Мъжа ти е боклук! Ако излезе, аз лично ще го убия, казвам го пред камерите!“

Цветелина е на мнение, че доходите им са доказани, а обвиненията срещу съпруга й – измислени

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че разследването срещу кмета на Галиче е започнало преди 2 месеца.

„На Ценко Чоков е повдигнато обвинение за ръководене на тази престъпна група, а на останалите – за участие в групата.  Отделно на Чоков са повдигнати и обвинения за лихварство, рекет и причиняване на средна телесна повреда”, поясни подробностите от обвинението тя.

Скандалният кмет влиза в полезрението на медиите от 2000 г. насам, а образът му е с героичен оттенък на кмет с „твърда ръка”. Той си позволява да сложи флаг на известна групировка от миналото на сградата на кметството вместо националното знаме.

През 2002 г. пребива и връзва голи за електрически стълб двама цигани, хванати да крадат, а това му действие води до задържане от 72 часа и образуване на следствено дело за самоуправство. В същото време срещу Чоков има още 5 висящи дела – за палежи, стрелба, нанасяне на средни телесни повреди.

Бойко Борисов, тогавашен главен секретар на МВР, заявява, че към подобни лица, които използват служебното си положение за саморазправа, законът ще бъде прилаган в цялата си строгост.

Девет години по-късно Ценко Чоков е издигнат за кандидат-кмет на Галиче от ГЕРБ, а скадалите, в които са замесени той и синовете му, не са един и два.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …