Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / На остров Персин президентът Плевнелиев се поклони пред жертвите от тоталитаризма

На остров Персин президентът Плевнелиев се поклони пред жертвите от тоталитаризма

27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарния режим се състоя на о-в Персин.

Президентът Росен Плевнелиев почете събитието и изнесе слово, в което направи равносметката, че престъпленията на комунизма не са били заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, изпитали репресиите на режима, не са получили справедливост.

Подъл сценарий за неглижиране и подмяна на историческата истина се реализира и сега, смята държавният глава. „Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма”, изложи тезата си президентът и припомни събитията, разиграли се на острова:

„Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ”. Стотици репресирани и потомци на жертвите от тоталитаризма станаха свидетели на думите му.

Росен ПлевнелиевСледите от зверствата на острова вече са заличени от времето, телата на загиналите никога не са връщани на близките, погребвани са анонимно на дунавския бряг, а смъртните актове липсват, констатира Плевнелиев. „Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина тази за мракобесията на комунизма”, продължи той.

След 1989 г. оцелелите не са поискали възмездие, а само истината да бъде изречена на глас. Историята за страданията им да бъде разказана и да си припомним за хилядите насилствено отнети животи, а тоталитаризмът никога да не се повтаря.

„Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи”, изрази съжалението си държавният глава.

Отказалите се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят, но ние не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината”, очерта перспективата президентът. На остров Персин да се изгради Мемориал на жертвите на комунизма, да се създаде Музей на българския XX век и по един достоен начин да се завършат дебатите по най-новата ни история след Втората световна война, препоръча Росен Плевнелиев.

„Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти”, продължи прочувственото си слово президентът.

С нови учебници, с нови музеи и с почит към жертвите на терора да се води битката за истината от миналото, защото „само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си”, завърши Плевнелиев.

За първи път гвардейци отдадоха почит пред парк-монумента на Втори обект на бившия лагер на смъртта.

„Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина”, призова пред монумента държавният глава.

Събитието бе почетено от президента за периода 1997 – 2002 г. Петър Стоянов, министъра на отбраната Николай Ненчев, народни представители, местната власт, потомци на жертви, репресирани и граждани.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …