Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Ценко Чоков иска да сее и тори, съдът не го пуска от ареста

Ценко Чоков иска да сее и тори, съдът не го пуска от ареста

Съселяните на Ценко Чоков тръгват с бусове към София, ако съдът пусне на свобода кмета им. Той е поискал да бъде освободен, за да се занимава със земеделска дейност. Заплашил е комшията си Питър Радулов, че ако не оттегли жалбата, е мъртвец.

Кметът и бандата му са отвличали, палили и изнасилвали с бутилка потърпевшия, който е един от основните свидетели по делото срещу Чоков, сина му и още шестима. Въз основа на показанията на Радулов съдът реши групата, обвинена в закани, отвличания, палежи, лихварство и побои, да остане в ареста.

И привърженици, и противници на кмета, чакаха с трепет решението, защото арестът е актуалната тема за селото тези дни. Среднощното заседание на съда остави Чоков и абитуриента Мартин от гимназията в Галиче в ареста.

Други петима – Димитър Каменов – Пайнера, Иван Пламенов Тодораков – Пламата, Иван Йорданов Тодораков – Пора, земеделският производител Сашо Димитров също остават зад решетките. Без мярка бе освободен общинският съветник от ДПС и лидер на движението в Бяла Слатина Касъм Касъмов. Охранителят Васил Филиповски от с. Търнава, осмият член на бандата, е под домашен арест.

Полиция„Пари съм давал и ще давам, но никога срещу лихва. Аз съм човек арендатор. Всичко върша аз и децата ми. Сега се сее, пръска, наторява. Моля съдът да ми даде възможност да си свърша работата, защото при нас, земеделците, ден година храни. Не съм се укривал”, каза Чоков в своя защита. Той добави, че от година и половина едни и същи хора свидетелстват срещу него. Синът му попита риторично как може от 2013 г. да е участвал в престъпната група, като тогава е бил на 15 години. Сашо Димитров също поиска са излезе от ареста, защото е ангажиран с прибирането на пшеницата. Общинарят Касъм Касъмов пък бил баща на малки деца и имал важни обществени ангажименти, затова също поиска да бъде освободен. Дъщерята на Чоков от първия брак, Виолина Кръстева, и синът му Спас присъстваха в залата и всъпиха като защитници по делото.

Баща им демонстрира завидно самочувствие и настроение и им се усмихваше през цялото време. Прокурорът Росен Радев чете повече от час показания на свидетелите за дейността на групата.

Лихварската схема на групата била проста

Срещу 20% месечна лихва синът на Чоков, Мартин, раздавал пари, взети от баща му, на роми и бедни в Галиче и ги заплашвал да спазват срока за погасяване. Той се разхождал и с оръжие. Ако не спазели срока, прибирал колата на длъжника, на друг поръчвал да запалят дома.

Видян е от свидетел да се разхожда с туба бензин. Ценко Чоков вземал пари по същата схема от Васил Филиповски от с. Търнава. Мартин Чоков си водел тефтер със заемите. В събирането им му помагали Пора и Пайнера. При по-сложните случаи се намесвали баща му и общинският съветник Касъмов. Петко Давидков, в качеството си на свидетел, разказа, че земите и къщата на починалия му през 2011 г. дядо насилствено били прехвърлени на Чоков. Някои от свидетелите твърдят, че Мартин продавал марихуана и амфетамин. Пласьорът му в София, Пламата, бил служител в бензиностанция. Неуспелият кандидат за кмет Веселин Тушинов  е ключов свидетел.

Чоков го ударил с тъпото на брадвата до изгубване на съзнание, но води три дела в Софийския районен съд срещу него за клевета. В пледоарията си адвокатът Иво Найденов атакува лекарката, освидетелствала жертвата, загубила съзнание след побоя. Тя е установила състоянието с напипване и по свидетелски разказ, иронично констатира той и добави, че когато Чоков пращал съселяните си на море, не бил лош. Според адвоката свидетелите разпространявали слухове, а единият от тях е, че Чоков имал интимни отношения с прокурорка от Бяла Слатина, написала обвинителен акт срещу сина му Мартин, който нанесъл побой на Радослав Илиев.

“В цялата ми 25-годишна практика това е едно от най-бързо приключилите и внесени в съда дела. Идва ми да крещя”, ефектно завърши пледоарията адвокат Найденов.

Безработната детска учителка Людмила Кънова, която преди време бе бита и душена от Чоков изразява мнението на мнозинството от съселяните на кмета, като казва, че арестът е първата крачка към успокояване на положението в селото. Всички ще са спокойни, когато прокуратурата намери начин да го отстрани от поста. На това мнение е и Милко Стоянов, друг жител на Галиче. Без Чоков в селото ще могат да се направят честни избори, без тормоз над хората и натиск за кого да гласуват, смята той. Празненствата в селото започнаха, веднага след ареста на кмета. Най-известният му противник – Веселин Тушинов, заяви, че много жалби от селото и от Бяла Слатина са подготвени, защото до момента никой не е смеел да даде показания пред разследващите. Сега хората ще съдействат на разследването, за да помогнат за разобличаването на Чоков.

Над 40 души, пострадали от кмета, са подготвили жалби, но не вярват на полицията в Бяла Слатина и са организирали пътуване до София, за да ги подадат там.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …