Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Радан Кънев: Споразумението на Реформаторския блок се изчерпва до президентските избори

Радан Кънев: Споразумението на Реформаторския блок се изчерпва до президентските избори

С кампания, озаглавена „20 минути Радан. 200 минути за вашите въпроси”, обикаля лидерът на ДСБ Радан Кънев из страната в опит за провеждане на обещания обединителен съюзен конгрес с останалите партии от Реформаторския блок.

Споразумението се изчерпва с президентските избори и трябва да бъдат изпълнени обещанията към избирателите Блокът да остане единен политически субект, обясни Кънев целта на инициативата си.

Конгресът трябва да вземе отношение по въпросите за позиционирането към властта, за лидерството и механизмите за вземане на решения, за обща кандидатура за президентските избори.

Последият опит за свикване на подобен форум беше преди две години, когато лидерът на ДСБ поиска да оглави общата структура, но Меглена Кунева от Движение България за гражданите и Божидар Лукарски, лидер на СДС, се обявиха против, което го накара да оттегли кандидатурата си.

В Русе, първият пункт от обиколката на Кънев, се е изказало становището, че на България е нужен независим, равноотдалечен от партиите, десноцентристки кандидат за президент.

Консултации с националнопопулистки партии като „Атака” и Патриотичния фронт, както и с развиващи национализъм и популизъм от типа на ДПС и ДОСТ няма да бъдат провеждани. Партньорство с тях е невъзможно, защото има коренно разминаване с идейните възгледи и на едните, и на другите.

Радан КъневПроевропейската ориентация на България трябва да е главната визия на бъдещия кандидат за президент, според Кънев. Модернизацирана и силна българска армия и радикална реформа в правосъдието да са другите му приоритети.

Чрез диалог трябва да се излъчи такъв кандидат, който да има подкрепата и на партиите от Реформаторския блок, и тази на най-влиятелната партия – ГЕРБ, както и на всички проевропейско ориентирани формации, разположени в център-дясното политическо пространство.

Изрази се съжаление за оттеглянето на Росен Плевнелиев от надпреварата, но и надежда, че вратата не е затворена и е възможен ход назад. Целта е да не бъде допускан ляв президент, който да постави под въпрос външнополитеческата ориентация на страната.

Кънев не спомена конкретни кандидатури, но е останал разочарован от себичната реакция на управляващата партия, когато е предложил кандидатурата на сегашния президент.

„По тази причина не можем да споменем имена, защото ме е страх сега, ако кажа Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира”, завърши темата лидерът на ДСБ. Десните трябва да са обединени от вярването, че кандидатът им ще спечели още на първия тур, а евентуална кандидатура на Георги Първанов няма никакъв шанс, обобщи разположението на политическите сили Радан Кънев.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …