Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Хърватска обърна Испания и я измести от първото място

Хърватска обърна Испания и я измести от първото място

Битката в група „D” на Евро 2016 приключи в Бордо с мача между Хърватска и Испания. „Шахматистите” победиха големия си съперник с 2:1 и го пратиха по почти невъзможен път за защита на титлата му. Първо, на осминафинал, испанците ще срещнат Италия, а следващите евентуални съперници са Франция, Германия и Англия.

В трети пореден мач Висенте дел Боске заложи на едни и същи играчи.

Давид Силва, Алваро Мората и Нолито трябваше да тормозят защитата на противника, а Жерард Пике и Серхио Рамос се грижеха за центъра на отбраната.

При отсъствието на Марио Манджукич, Анте Чачич реши да заложи в нападение на Никола Калинич. Ключов играч, който липсваше на хърватите, бе Лука Модрич и това наложи общо пет промени в стартовия състав. Хърватите не се притесниха от този факт, а още в началото наложиха натиск над именития си противник. Не добро изчистване на Серхио Рамос в 6-та минута даде възможност на Дарио Сърна да стреля от удобна позиция, но в последния момент топката тупна и ударът му се отклони.

При първата контраатака испанците успяха да открият резултата.

Давид Силва прати пас по конец на Сеск Фабрегас, който остави на Мората и резултатът стана 1:0 за европейския шампион.

Попадението не стресна хърватите и те продължиха в същия агресивен стил от началото на мача да тормозят защитата на иберийците. В 12-та минута Калинич можеше да стреля , но де Хеа изби мощния шут от 20 метра. В 14-та стражът се разсея и това за малко не коства гол във вратата му – получи топката от съотборник, но се забави да я изчисти и тя му бе отнета, Иван Ракитич успя да го прехвърли, но последователни рикошети в напречната и страничната греда спасиха испанците. В тези минути те умело контролираха натиска на хърватите и успяваха опасно да контраатакуват. В 23-та минута Силва шутира, но Субашич се намеси, в 28-та Нолито получи на дъгата от Фабрегас и изпробва удар, но топката се отклони и излезе в корнер.

В 39-та Дарио Сърна центрира, Иван Перишич успя да надскочи Хуанфран, но не насочи точно топката. Малко след това Мората изпусна златен шанс да удвои резултата – Фабрегас го изведе сам срещу вратаря, но сякаш го и изненада и топката бе проиграна.

В следващата минута хърватите се възползваха от пропуска и успяха да изравнят.

Хърватска - национален отбор
Източник: Twitter / @SubasicDanijel

Перишич центрира отляво, Серхио Рамос изпусна Калинич, който ефектно насочи топката към близкия ъгъл – 1:1. През първото полувреме диригентът в халфовата линия на испанците Иниеста, от когото зависи до голяма степен облика на играта, бе умело пазен от Марко Рог.

Второто полувреме започна с неумел опит за шут на Хуанфран от ръба на наказателното поле. В 57-та минута хърватите пропуснаха да поведат, след като получиха добра възможност за това. Де Хеа не успя да избие ефективно топката и въпреки че блокира Йедвай, тя отскочи, стигна до Пяца, който мигновено я отигра със задна ножица, но покрай близката греда.

Висенте дел Боске искаше да овладее инициативата в средата на терена и пусна Бруно Сориано на мястото на Нолито. Испанците разиграваха в техен стил, но „шахматистите” дебнеха да контраатакуват. В 64-ата Пяца триково смени посоката в наказателното поле и остана съмнение за нарушение, което съдията не отсъди. В 70-та обаче, в отсрещното наказателно поле не се поколеба да отсъди дузпа за спорно нарушение на Върсалко срещу Давид Силва. Хърватите бяха недоволни и напомниха на съдията за спестеното нарушение по-рано в другия край на терена, но той бе непреклонен. Сърна каза нещо тайно на ухото на вратаря, Серхио Рамос стреля, но в центъра на вратата, където излезлият напред Субашич успя да спаси, но гузният съдия не повтори изпълнението. Изпанците продължиха с дългите разигравания. В 86-та минута Адурис бе блокиран пред наказателното поле, хърватите организираха светкавична контраатака, Перишич се отскубна по лявото крило и стреля към близкия ъгъл. Топката сякаш се отклони от Жерард Пике, заблуди де Хея и спря в мрежата за крайното 2:1. В последните секунди Силва се освободи в наказателното поле, но не можа да преодолее вратаря и загубата стана факт.

Така Италия ще получи възможност за реванш на загубения финал от миналото първенство още на фазата на осминафиналите в това издание на турнира. Хърватите постигнаха първа победа над именития си съперник от над 20 години, а загубата бе първа от 14 мача на еврофинали за испанците.

В другия мач от групата Турция победи Чехия с 2:0 и с трите си точки очаква развоя в другите групи, за да види дали ще продължи напред. Турците отбелязаха по веднъж в двете полувремена. Бурак Йълмаз откри в 10-та минута след центриране отдясно на младока Емре Мор. В 65-та Туфан оформи крайния резултат. Чехия остана на последно място в групата с 1 точка.

Германия с трудна, но рутинна победа

В група „С” световните шампиони от Германия имаха наглед лесна задача срещу скромния тим на Северна Ирландия. Островитяните играха бойко и успяха до голяма степен да се противопоставят на именития си съперник, но все пак класата си каза думата и чрез Марио Гомес в 29-та минута германците си осигуриха първото място в групата и лесен съперник за осминафинала, където ще очакват третия отбор от групите „А”, „В” или „F”. Осминафиналният двубой ще е на 26 юни в Лил.

В другия двубой от групата Полша удари разколебания отбор на Украйна с 1:0 и отстъпи на германците само по голова разлика първото място. Победното попадение бе на Якуб Блашчиковски в 54-та минута.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …