Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / БЕХ иска 535 млн. евро за облигации, които ще пласира в Ирландия

БЕХ иска 535 млн. евро за облигации, които ще пласира в Ирландия

В изявление пред медиите директорът на Българския енергиен холдинг, Петьо Иванов, заяви че дружеството ще е готово с документите за разпространение на облигации на борсата в Ирландия в срок от един месец. Паричната стойност на ценните книжа се равнява на половин милиард евро, който е изключително важен за холдинга, тъй като може да покрие взетия от тях заем в размер на 535 млн. евро. Тази сума бе използвана от НЕК за изплащането на задълженията, които имаше към двата американски ТЕЦ-а у нас, „AES Марица-изток 1“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Те пък от своя страна покриха дълговете си към „Мини Марица-изток“.

Стартовата цена, на която ще бъдат пуснати облигациите е 500 млн. евро, но от БЕХ се надяват да придобият пълния размер на взетия заем, за да могат да покрият цялостно дълга си. Преди 3 години, холдингът отново пласира емисия на ирландската борса, като по първоначални данни нейната цена беше 250 млн. евро. С течение на времето, от БЕХ решиха да удвоят сумата. Шефът на холдинга изтъкна, че не са им нужни повече от 535 млн. евро, защото в настоящия момент не се нуждаят от повече, но той добави че „все пак, ако бъдат постигнати добри условия, може да мислим и в тази посока“.

Далекопроводи
ИЗточник: Wikipedia

Петьо Иванов коментира, че пазарните условия в сегашно време, които се наблюдават в ЕС, са благоприятни. Въпреки това, както много родни и чуждестранни компании, от БЕХ също са повлияни от предстоящия референдум във Великобритания на 23 юни. Директорът смята за най-правилно в тази ситуация, на първо място да се изчакат резултати от допитването, след това да се обърне внимание, с какво Брекзит е повлиял на борсата, и като финална стъпка да се избере най-благоприятният момент, в който облигациите да бъдат пласирани. Иванов още посочи, че не са притиснати от краен срок за изплащане на заема, тъй като според договора от холдинга имат 12 месеца за възстановяване на взетата сума в края на април 2016.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …