Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Георги Първанов смята, че парламента трябва да излезе с ясна позиция за срещата на НАТО

Георги Първанов смята, че парламента трябва да излезе с ясна позиция за срещата на НАТО

По повод предстоящата среща на върха на НАТО от АБВ изразиха своето желание, от парламента да дадат ясна позиция на президента Росен Плевнелиев. Събранието ще се проведе идния месец, като водещата тема ще бъде за отбраната и сигурността на държавите в Северноатлантическия пакт, във връзка с нарастващото напрежение в Черно море.

Бившият президент, по настоящем лидер на АБВ, Георги Първанов, коментира по въпроса че не за първи път би се случило парламента да проведе дебати, за да даде мандат на държавния глава, с цел решаването на определени въпроси.

Той също припомни, че неговата партия на 10 февруари 2015 година е внесла проектодекларация, която има за цел да не допуска участието на България във военни конфликти, да се използва нейния суверенитет за такива действия или да участва във военни действие срещу съседните ни страни, както и Русия.  Макар и предложена от преди повече от година, проектодекларацията е много актуална в последно време, по тази причина Първанов се надява тя да бъде приета от парламента.

Георги Първанов
Георги Първанов, Източник: Wikimedia

Георги Първанов смята, че най-правилното решение за справянето със ситуацията е да се стигне до разбирателство между Русия с НАТО. „Защо трябва да има дрънкане на оръжието тук на Балканите, на Черно море, вместо да се намери вариант, да си подадат ръка НАТО и Русия, така както се очаква за една среща на най-високо равнище„, каза той по време на дискусията, която е организирана от АБВ и се проведе под наслов „Президентът – част от решенията или от проблемите на външната политика“. По време на форума експрезидентът, също отправи нападки срещу Плевнелиев, по обвинение, че е допуснал България да изгуби лидерското си място сред останалите държави на Балканите.

В речта си доскорошния вицепремиер Ивайло Калфин, апелира към България, която по неговите думи трябва да спре с безкритичното отношение към ЕС и НАТО. „Българският интерес не може да се профанизира до лесните решения – винаги с някого. Няма противоречие на членството ни в НАТО и ЕС и добрите ни отношения с Русия, ако напред изведем националния си интерес„, заяви заместникът на Първанов.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …