Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Не глоба, а плащане на поръчано оборудване са 550-те милиона евро

Не глоба, а плащане на поръчано оборудване са 550-те милиона евро

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е очаквал подобно решение от Арбитражния съд, който постанови страната ни да плати на руската компания „Атомстройекспорт” поръчаното оборудване за реакторите на несъстоялия се проект за строеж на АЕЦ „Белене”.

Борисов върна събитията до 2006-а година и правейки анализ, обобщи, че нищо толкова странно всъщност не е станало – нещо, за което държавата е издала фактури, просто трябва да бъде платено и това не е глоба, а вземаме нещо, което сме поръчали.

Решението на съда вече е ясно и сега по-важното е да се седне на преговори с партньорите от „Росатом” и другите компании, обвързани със случая, за да се намери купувач на скъпото и специфично оборудване. В момента се строят поне три централи от типа, който беше предвиден за Белене, така че е най-добре да се намери вариант за продажба на реакторите. Всички други възможности са прекалено теоретични и най-вече – трудно осъществими, а най-лошото е, че винаги сметката за плащане идвала при него и той трябвало да решава проблема, заключи премиерът.

Бойко Борисов
Бойко Борисов, Източник: Facebook / @boyko.borissov

Борисов коментира нашумелия въпрос за флотилията срещу Русия и сподели, че всичко се е изяснило, станало е недоразумение и в никаква флотилия няма да участваме, каквото е било и категоричното му становище.

Друг важен проблем, който изникна през последните дни, е анонсираното увеличение на учителските заплати с 10%, за което спомена министър Меглена Кунева.

Премиерът Борисов каза, че в бюджета не са предвидени средства за такава стъпка

За подобно увеличение необходимата сума би била около 250 млн. лева и нито с него, нито с финансовия министър Владислав Горанов е разговаряно по случая. Премиерът спомена, че е естествено всеки министър да иска увеличение на заплатите в неговия ресор, но на този етап това в образованието не може да се случи. Накрая, шеговито, Борисов отвори вратичка и изрази надежда, че щом го е казала, министър Кунева вероятно има резерви в министерството, за които той не знае.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …