Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Четирима задържани за инцидента в Карелия

Четирима задържани за инцидента в Карелия

Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков съобщи, че ще затвори детския лагер на езерото Сямозеро в република Карелия на Руската Федерация, където в събота намериха смъртта си 14 деца. За отговорност на виновните за трагедията призова лично президентът Владимир Путин, който изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Директорът на лагера, заместникът му и двама инструктори са задържани.

Вода
Източник: Pexels

Изяснява се защо не са оценили опасността от бурята, която се е задавала, а са предприели пътуването, пренебрегвайки информацията за проливни валежи и бурен вятър, която Министерството на извънредните ситуации е дало.

47 деца, повечето без спасителни жилетки, с двама инструктори плавали в две лодки по Сямозеро, когато били връхлетени от буря и лодките се преобърнали. Загиналите са между 12 и 15-годишна възраст по списъка, спуснат от властите, а телата им са закарани в Москва. 37 души са се спасили, някои са намерени по острови из езерото. Първоначалната информация за удавен възрастен не се потвърди.

Семействата на загиналите ще получат помощ по 1 млн. рубли.

Появиха се информации, че инструкторите са били млади и неопитни и затова не са се справили с напрегнатото положение. Лагерът имал и други недостатъци, условията били много лоши – скъсани палатки, влажни легла, липсващи възглавици, лоша храна. Децата се връщали настинали и болни оттам. Останалите в лагера деца са преместени в Петрозаводск и достъпът на медиите до тях е ограничен.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …