Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Световна хуманитарна среща в Истанбул

Световна хуманитарна среща в Истанбул

Ръководители от над 100 държави събра първата международна хуманитарна среща в Истанбул.

ООН знамеТя е доказателство за високата оценка, която ООН дава на Турция за това, че приютява повече бежанци, от която и да е друга държава. Турският президент Реджеп Ердоган е недоволен от функционалността на системата за хуманитарна помощ. Близо 60 млн. души зависят от нея, а по данни на комисаря на ООН за бежанците броят им е най-висок от Втората Световна война насам. Притеснителното е, че голямата част от тях са деца.

Състраданието на отделните държави в момента е основен двигател на системата за хуманитарна помощ, направлявана основно от ООН, а това е глобален проблем, който трябва да бъде решен и да отговори на нуждите на милиони хора, страдащи от природни бедствия, регионални конфликти и войни.

В Либия, Сирия и Йемен всекидневно загиват хора

В редица държави от Азия и Африка тлеят етнически конфликти, или вилнеят природни бедствия. Струпани по границите бежанци, безжизнени тела на невинни деца, хора в крайна бедност са често срещани гледки в много краища по света.

Стратегическото положение на Турция прави така, че от векове тя е убежище на хора, които бягат от войни и размирни райони. Страната харчи голяма част от брутния си вътрешен продукт за хуманитарна помощ и това я нарежда сред водещите в света по този показател, а трябва да се има предвид, че в около 140 държави има нужда от такива инициативи.

Реджеп ЕрдоганПрезидентът Ердоган обобщи приноса на Турция за решаването на проблемите на хората на място, без да се преследват скрити цели и афиширане на статистически данни.

Той даде пример с посещението си в Сомалия преди пет години. Това е била страна, която всички са смятали за безнадеждна и светът едва ли не я е бил отписал. Реалното положение на разсипана от глад, суша и конфликти територия е накарало Турция да вземе нещата в свои ръце и да помогне на хората да излязат от безизходицата. През 2016 е налице огромен прогрес, постигнат благодарение на взаимодействието на турските хуманитарни агенции с партньорите им, а политическата стабилност, борбата с тероризма и сигурността за гражданите е пример за целия регион, което дава надежда за бъдещи успехи в хуманитаристиката.

Друга успешна мисия на Турция е в Сирия

От 2011 г. вратите на южната ни съседка са отворени за бежанци от тази близкоизточна страна и сега близо 3 млн. сирийци от различни етноси и религии са намерили подслон в Турция. 10 млрд. долара е похарчила страната, за да осигури на дошлите настаняване, адекватна здравна помощ и образование. Докато международната общност е останала безучастна и 600 000 сирийци са загубили живота си в гражданската война, Турция и другите съседни на Сирия държави са подали ръка и се справят с последствията от конфликта. Но сега светът трябва да създаде и да спазва приемлив механизъм за споделяне тежестта на този проблем.

Международната общност си заравя главата в пясъка, като не обръща внимание на жестокостите на Башар Асад срещу народа му, но бежанците се появиха в Европа, а различни терористични групировки извършват атентати и европейските лидери разбраха, че не могат да стоят безучастно. А много от последвалите от сирийската криза конфликти можеха да бъдат избегнати, ако бяха взети адекватни решения. Времето за реакция все още не е изтекло, но трябват решителни действия от европейските лидери.

Европа и Турция трябва да работят заедно, за да държат под контрол нелегалната миграция. Трябва да се създаде правен механизъм за разпределение на бежанците като споразумението от март 2016 г. Мигрантите трябва да бъдат стимулирани да спазват правилата, да бъде даден ясен знак, че нелегалните ще бъдат връщани и това да послужи като превантивна мярка пред рискуващите живота си в морето.

Хама, СирияЗа да победи демокрацията в Сирия, трябва да бъде свален режимат на Асад, а и победена „Ислямска държава”, вместо да се търси компромисен вариант. ЕС трябва да работи в сътрудничество с Турция и да бъде гарант на мира в Близкия изток.

Международната общност трябва да сложи край на кризата, да спре атаките срещу цивилни граждани, да създаде свободни от терора зони в страната, иначе сирийският народ ще продължи да страда. Водещ в тези усилия трябва да бъде Съветът за сигурност на ООН, а постоянните членки да използват правото си на вето, за да съдействат за стабилност и сигурност по света, а не да гледат интересите си в краткосрочен план.

На срещата световните лидери ще поемат ангажимента за реформи в системата, но дали ще има реални резултати ще зависи от чистите им намерения, а съдбите на 125 млн. души в конфликтните райони ще са в техните ръце. Само чрез общи усилия може да се върне надеждата в сърцата на хората и да бъдат победени бедността и гладът.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …